Programul ”Anghel Saligny” a fost suplimentat cu 15,5 miliarde lei

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Investițiile în proiectele locale de extindere și modernizare a rețelelor de drumuri, poduri, apă, canalizare și gaz vor avea o finanțare mai consistentă, bugetul Programului multianual ”Anghel Saligny” fiind majorat cu 15,5 miliarde lei, ajungând la 65,5 miliarde de lei.

Guvernul va adopta, de asemenea, o ordonanță de urgență prin care pentru beneficiarii Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), TVA va fi suportată de bugetul de stat. 

Este vorba de domeniile care țin de dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor și creșterea producției de energie din resurse regenerabile precum biomasă, biogaz și geotermal.

”În baza unei hotărâri pe care am luat-o ieri în coaliţie, vom adopta un act normativ prin care vom suplimenta bugetul la Programul naţional de investiţii ‘Anghel Saligny’ cu aproximativ 15,5 miliarde. 10 miliarde vor fi destinaţi pentru construcţia şi modernizarea drumurilor, iar 5,5 miliarde pentru extinderea reţelei de gaze.

În felul acesta, suma totală a programului va fi de 65,5 miliarde şi ea va viza cu preponderenţă modernizarea drumurilor, extinderea reţelelor de apă şi canalizare şi extinderea reţelei de gaz”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a anunțat inițial suplimentarea

Potrivit ministrului, este vorba despre ”o oportunitate de moment” cu care premierul şi coaliţia sunt de acord, şi anume aceea că în Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) s-a desfăşurat un apel de proiecte şi peste 20 de UAT-uri au câştigat finanţări pentru introducerea, respectiv modernizarea reţelelor de racordare la gaze naturale, dar nu au prins fonduri.

”Maturitatea acestor proiecte este astăzi. Anul viitor, aceste proiecte nu mai sunt mature, în sensul în care avizele, autorizaţiile expiră şi proiectele trebuie refăcute.

Astfel, prin OUG, aceste 105 proiecte ale UAT-urilor vor fi preluate de la POIM în Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny”.

Vorbim aici de 8 proiecte care privesc oraşe, în valoare totală de 750 de milioane de lei. În urma aprobării guvernamentale, aceste proiecte, cu toată documentaţia tehnică, vor veni de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene la Ministerul Dezvoltării”, a explicat ministrul Cseke Attila.

Astfel, a arătat el, primăriile celor 8 oraşe vor trebui să depună documente pe care le cunosc deja din Programul „Anghel Saligny”, astfel încât în foarte scurt timp să poată fie încheiate contracte de finanţare. Ministrul estimează că, având în vedere această decizie guvernamentală, partea financiară a Programului este stabilită, iar în luna mai Programul „Anghel Saligny” ar putea avea lista de proiecte eligibile.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii