Formula 1 Italia: Hamilton câștigă a șaptea cursă din actualul sezon

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Lewis Hamilton și-a trecut în cont a șaptea victorie a sezonului la Monza, extinzându-și potențial decisiv avansul din fruntea clasamentului piloților. Cursa italiană s-a animat în ultimele tururi, Sebastian Vettel și Felipe Massa completând podiumul.
Peste 306 km parcurși pe circuitul de lângă Milano. Sună a o cursă lungă și cu multe bătăi de cap, dar din momentul în care Hamilton a intrat în prima șicană în fruntea plutonului, totul a devenit o formalitate. Britanicul s-a îndepărtat rapid de Vettel și și-a continuat drumul spre o cursă fără griji, un mesaj de la inginerul său spre finalul ei fiind cel mai îngrijorător factor pentru campionul mondial.
„Avem nevoie de câteva tururi rapide. Fără întrebări, îți explicăm totul după cursă,” a sunat mesajul radio primit de Hamilton, care s-a conformat. Abandonul târziu al lui Nico Rosberg, care rula pe poziția a treia, l-au făcut pe britanic să ia un avans de 53 de puncte în clasamentul piloților, titlul mondial fiind acum mai aproape ca oricând în acest sezon.
Misteriosul mesaj primit de pilotul Mercedes s-a dovedit a fi legat de o potențială încălcare a regulamentului în ceea ce privește presiunea pneurilor mașinii sale, echipa temându-se de o eventuală penalizare în timp. Investigațiile au continuat în acest sens câteva ore după încheierea cursei.
După o sesiune de calificări reușită, Ferrari spera să pună probleme celor de la Mercedes, pornind cu Kimi Raikkonen și Sebastian Vettel de pe locurile 2-3. Situația s-a năruit însă la start, unde finlandezul a rămas pe loc în timp ce restul mașinilor au trecut de al său Ferrari.
Nici Rosberg nu a avut startul la care visa, germanul trezindu-se depășit de mașinile Williams și chiar și de Sergio Perez. Mexicanul nu a rezistat mult presiunii lui Rosberg, care a urcat pe locul 5 în scurt timp. În spatele plutonului, Raikkonen își făcea loc printre mașinile mai lente, ajungând pe locul 9 după primele șapte tururi.
În timp ce Hamilton își mărea avansul în frunte tur după tur, Rosberg a fost nevoit să aibă grijă de frânele sale, iar pentru a trece de mașinile Williams a recurs la o oprire rapidă la boxe. Tactica echipei a funcționat. Williams a reacționat aducându-l pe Massa pentru schimbul de pneuri, dar atât el cât și Valtteri Bottas au fost întrecuți de mașina Mercedes.
După o perioadă de acalmie în care doar duelul dintre Perez și Daniel Ricciardo a ținut spectatorii cu sufletul la gură, cursa s-a reanimat spre final, dat fiind că Rosberg se apropia amenințător de Vettel, precum și Bottas de Massa. Mai mult, inginerii Mercedes au aruncat bomba spunându-i misterios lui Hamilton să mărească ritmul, fără să îi spună motivul pentru ciudata cerere – ținând cont că avansul său în frunte era de peste 20 de secunde. Duelul dintre Rosberg și Vettel nu a mai avut loc. Pilotul Mercedes a fost nevoit să abandoneze cu două tururi înainte de finalul cursei, motorul său fiind în flăcări. Cu ultima treaptă de pe podium în zare, piloții Williams s-au duelat pe durata ultimelor tururi, dar Massa și-a păstrat calmul și a trecut, pe pneuri mai vechi, linia de sosire ușor în fața coechipierului său.
Raikkonen a reușit să-l depășească pe mexicanul Perez pentru a încheia pe un onorabil – dacă ținem cont de problemele de la start – loc 5, în timp ce Nico Hulkenberg a plasat a doua mașină Force India pe poziția a 7-a după o cursă bună. Ricciardo, Marcus Ericsson și Daniil Kvyat au fost ultimii piloți care au acumulat puncte la Monza.
Locurile 11 și 12 au fost ocupate de cei doi piloți Toro Rosso, Carlos Sainz terminând în fața lui Max Verstappen după ce olandezul a fost drastic penalizat ca urmare a problemelor din primele zile ale weekendului. Felipe Nasr s-a clasat al 13-lea, în fața lui Jenson Button. Pilotul McLaren s-a duelat cu al său coechipier, Fernando Alonso, înspre finalul cursei, dar spaniolul a fost nevoit să abandoneze la garajul echipei cu cinci tururi rămase.
Will Stevens și Roberto Merhi au încheiat pe locurile 15 și 16, în timp ce Romain Grosjean și Pastor Maldonado au abandonat încă din primul tur după un start haotic pentru Lotus.
În final, victoria lui Hamilton a fost una clară și meritată, dar incertitudinea încă planează asupra validității rezultatului. După ce organizatorii au anunțat că presiunea pneului său stânga-spate a fost sub limita sugerată de Pirelli, e posibil ca acesta să sufere o penalizare sau chiar o descalificare dureroasă.
sursa: pitstops.ro

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii