Imprimă această pagină

Deputatul Magyar Lóránd: Reglementarea creșterii porcinelor poate distruge fermele familiale

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Deputatul Magyar Lóránd își exprimă nemulțumirea față de faptul că fermierii, în lipsa unui document care să ateste existența unei antreprize înregistrate, nu vor putea deține decât cel mult cinci animale.

„Dezbaterea publică cu privire la funcționarea fermelor mici mai durează și în următoarele zile: invocând motivul răspândirii pestei porcine africane, ministerul agriculturii încearcă să reglementeze regulile creșterii porcinelor, însă aceste reglementări distrug, practic, fermele mici” – a declarat Magyar Lóránd.

Aceste cinci animale însemnă, practic, exemplare de peste 30 de kilograme fiecare, exemplare pe care fermierii le pot folosi doar pentru uz propriu – așadar nu ar putea face comerț cu ele.

În crescătoriile clasificate în proiect drept categoria mică, sau de tipul A, se pot crește între 5 și 65 de animale, crescătoriile mijlocii sunt autorizate pentru 66-130 de animale, iar cele de categoria mare peste 131 de animale.

Pentru cele de categorie mică – adică cele cu cel puțin șase animale – fermierul trebuie să dețină cel puțin o autorizație PFA, de întreprinzător individual,  sau să înființeze o întreprindere familială sau un SRL.

Proiectul este mai permisiv doar cu crescătorii raselor mangalița și Bazna, creșterea acestora fiind permisă până la un număr de 65 de animale pentru persoanele fizice.

O noutate este și faptul că, indiferent de dimensiunea animalelor, acestea trebuie să fie înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor, respectiv să dețină autorizație DSVSA. 

„Micii întreținători ar trebui sprijiniți, în locul compromiterii funcționării acestora. Proiectul încearcă să impună fermierilor și  standardele biosecurității, ceea ce este foarte costisitor, iar statul nu preconizează alocarea unor fonduri pentru sprijinirea acestora. Sunt convins că datorită cauzelor sus menționate, respectiv datorită obligațiilor survenite în cazul înființării unor întreprinderi, mulți fermieri vor renunța, mai degrabă, la creșterea porcinelor” – a declarat membrul comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaților.

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii