Imprimă această pagină

Caritas Satu Mare: Eveniment informativ la Centrul de zi pentru vârstnici

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Centrul de zi pentru vârstnici de pe aleea Jiului din Satu Mare a organizat un nou eveniment cu caracter informativ adresat sătmărenilor cu vârsta peste 65 de ani. 

Menținerea stării de sănătate a vârstnicilor sătmăreni este una dintre principalele preocupări ale Centrului de zi pentru vârstnici de pe aleea Jiului, unitate de asistență socială înființată în cadrul proiectului POCU „Implicat și activ la vârsta înțelepciunii”, implementat de Direcția de Asistență Socială Satu Mare, în parteneriat cu Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare. Centrul organizează regulat evenimente și activități având ca temă păstrarea sănătății și prevenirea îmbolnăvirilor. Marți, 21 septembrie, farmacista Andrea Kabos a vizitat unitatea și a oferit seniorilor informații utile despre administrarea medicamentelor.

Medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală trebuie administrate conform indicațiilor medicului, în caz contrar pot apărea consecințe serioase – a atras atenția specialistul. Precauția nu strică însă nici în cazul medicamentelor disponibile fără rețetă, deoarece chiar și în cazul celor mai simple, există indicații referitoare la doza zilnică maximă, care în cazul Paracetamolului, de exemplu, pentru adulți este de 8 comprimate pe zi. Mulți nu știu însă, că în afară de Paracetamol, o serie de pulbere pentru soluție orală folosite pentru tratarea răcelilor conțin paracetamol, astfel, administrând paralel, se poate depăși ușor doza zilnică maximă. De aceea, farmacista a recomandat seniorilor să nu ezite să ceară sfatul medicului sau farmacistului și în astfel de situații. 

În ceea ce privește picăturile de ochi folosite de un număr mare de vârstnici, a menționat că acestea sunt preparate în condiții sterile, foarte stricte, ceea ce se reflectă și în prețul lor mai ridicat. În general, picăturile de ochi sunt valabile timp de o lună – cu câteva excepții – iar după o lună ele trebuie aruncate. Flacoanele fiind deschise și închise de mai multe ori pe zi, se contaminează și nu mai sunt sterile, iar în ochi nu avem voie să picurăm produse farmaceutice care nu sunt sterile. 

Farmacista a vorbit și despre importanța citirii cu atenție a prospectelor medicamentelor care conțin informații utile și cu privire la depozitarea corectă a acestora. Majoritatea se păstrează la temperatura camerei, iar insulinele, vaccinurile, anumite tipuri de picături de ochi etc. se țin la frigider. Dacă achiziționăm insulină vara, merită să o punem într-o geantă frigorifică mică, sau dacă nu avem la dispoziție, să mergem de la farmacie direct acasă. În general, cu câteva excepții, este valabilă regula de aur: medicamentele se păstrează în ambalajul original, la temperatura camerei, în locuri ferite de lumină și umiditate, să nu fie lăsate la vederea și îndemâna copiilor – a spus Andrea Kabos.

La finalul evenimentului, specialistul a răspuns la întrebările vârstnicilor. „Mereu învățăm ceva” – a remarcat un participant, și într-adevăr, angajații centrului depun eforturi pentru a oferi seniorilor programe atractive datorită cărora pot însuși tot timpul lucruri noi, și rămâne astfel activi cât mai mult timp. 

 

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii