Un proiect inovator: terapie asistată de roboți educativi

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Echipa Centrului de reabilitare „Sfântul Iosif” din Satu Mare va testa aplicabilitatea practică a metodei descrise în caietul metodologic intitulat „Dezvoltarea vocabularului cu ajutorul roboților educativi” elaborat în cadrul proiectului de robotică. 

Proiectul Erasmus+ „Terapii asistate de roboți educativi pentru copii cu dizabilități” a fost lansat pentru a oferi idei, inspirație psihopedagogilor și părinților în utilizarea roboților educativi în terapia copiilor cu dizabilități. Inițiatorul proiectului este Fundația Csodavár din Budapesta (Ungaria), iar în implementarea acestuia îi sunt parteneri Fundația Talentum Cassoviensis din Kosice (Slovacia) și Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare prin Centrul de reabilitare „Sfântul Iosif”.  

Cea mai recentă realizare în ceea ce privește implementarea proiectului este elaborarea caietului metodologic intitulat: „Dezvoltarea vocabularului cu ajutorul roboților educativi”. Publicația realizată de echipa Centrului de reabilitare „Sfântul Iosif” include o parte teoretică introductivă, 19 activități desfășurate cu utilizarea roboților educativi, precum și câteva idei alternative de folosire a roboților de acest tip. În cazul fiecărei activități este definit scopul urmărit, instrumentele folosite și modul de realizare a activității. Caietul conține mai multe imagini menite să facă înțelegerea conținutului mai ușoară. Publicația cuprinde toate treptele dezvoltării vocabularului: de la substantive până la complementele circumstanțiale de loc, incluzând și însușirea verbelor, a numeralelor, a formelor de plural. Caietul metodologic: „Dezvoltarea vocabularului cu ajutorul roboților educativi” va fi disponibil gratuit pentru orice persoană interesată în mai multe limbi: în română, maghiară, slovacă și engleză pe site-ul proiectului aflat în curs de elaborare. Astfel, specialiștii și părinții vor avea acces la metodologie și va depinde doar de creativitatea și bineînțeles de cunoștințele lor în ce fel vor utiliza acest caiet în cadrul activităților. 

Activitățile incluse trebuie adaptate fiecărui copil în parte, deoarece copii diferiți pot avea niveluri diferite în ceea ce privește stadiul de dezvoltare a vocabularului, sau pot avea particularități în dezvoltare, ceea ce înseamnă că optăm pentru un anumit tip sau un alt tip de imagini, modificăm amenajarea planșei – de exemplu, putem să așezăm mai multe obiecte pe planșa respectivă sau să asociem obiecte cu imagini, sau chiar să creăm un labirint pe planșă, activitatea devenind astfel mai atractivă pentru copil, motivându-l să se implice. Roboții educativi pot fi folosiți în mai multe feluri cu ocazia activităților: ca instrumente utilizate în procesul de învățare, sau pot fi instrumente ale exersării, dar sunt utile și ca recompensă oferită copilului, bineînțeles incluzând și conținuturi care să dezvolte vocabularul. 

Coordonatorul proiectului din partea Organizației Caritas, psihopedagogul Gabor Gnandt, consideră că conceperea și realizarea caietului metodologic a fost extrem de util și din punct de vedere profesional, căci i-a determinat pe specialiști să urmeze etapele dezvoltării a diferitelor domenii: de unde începe dezvoltarea vocabularului, de la cele mai simple jocuri până la cele mai complexe, adaptând în continuu instrumentele folosite. „Utilitatea practică va fi evidentă atunci când, în cadrul fiecărei activități, planific ce jocuri voi utiliza, care sunt obiectivele pe care doresc să le ating, și planificarea va merge mult mai ușor. Specialiștilor le va fi de ajutor în a regândi ceea ce s-ar putea să fi devenit o rutină deja, și nu este exclus că sunt domenii în care nu au o rutină asemănătoare, în acele domenii le va aduce un plus” – afirmă coordonatorul de proiect. 

În perioada imediat următoare principalele sarcini asumate în cadrul proiectului sunt finalizarea paginii web a proiectului, confecționarea unui robot dotat cu fișiere audio, și nu în ultimul rând, testarea aplicabilității practice a metodei elaborate de către echipa de implementare din Satu Mare. Detaliile concrete ale desfășurării procesului de testare au fost stabilite cu ocazia întâlnirii de proiect organizate recent la Satu Mare. În testare, la Satu Mare vor fi implicați cinci beneficiari ai Centrului de reabilitare „Sfântul Iosif”, împreună cu membrii lor de familie. Rezultatele testării vor fi evaluate în luna ianuarie.  

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii