Imprimă această pagină

Polițiști și jandarmi sătmăreni, instruiți cum să ofere protecție refugiaților care pătrund pe teritoriul statului român

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Polițiști și jandarmi sătmăreni, instruiți cum să ofere protecție refugiaților care pătrund pe teritoriul statului român.

Polițiștii din cadrul Biroului Pregătire Profesională și Biroului de Ordine Publică Satu Mare împreună cu colegi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare, ai Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare, precum și reprezentanți ai Consiliului Național Român pentru Refugiați au participat azi la o sesiune de instruire organizată de către Înaltul Comisariat O.N.U. România, privind protecția refugiaților care pătrund pe teritoriul statului român.
 
Cu această ocazie, a fost prezentat un scurt istoric al înființării U.N.H.C.R., în baza Convenției de la Geneva din anul 1951, care reprezintă documentul juridic fundamental pentru protecția internațională a refugiaților.
 
Totodată, polițiștilor sătmăreni le-au fost prelucrate normele legislative naționale și internaționale, aplicabile în activitatea polițienească, norme care cuprind prevederi și obligații ale autorităților competente, în vederea protejării persoanelor refugiate și acordării sprijinului necesar pentru crearea unui climat de ordine și siguranță socială. 
 
De asemenea, a fost menționat faptul că, odată cu pătrunderea pe teritoriul unui stat, drepturile care le revin persoanelor refugiate implică și obligația ca acestea să respecte legislația națională a respectivului stat, putând fi trași la răspundere pentru faptele ilegale săvârșite.  
 
O altă temă abordată în cadrul sesiunii de instruire a fost reprezentată de modul de relaționare polițist-refugiat, în situațiile în care refugiații au devenit victime ale violenței de gen, fiind dezbătute mai multe aspecte în acest sens. 
 
Astfel de sesiuni de instruire vor mai fi organizate și pe viitor, principalele obiective fiind conștientizarea complexității fenomenului migrației de către polițiști, precum și măsurile necesare pe care aceștia le pot aplica, pentru asigurarea unor servicii eficiente de sprijinire a refugiaților.

 

 

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii