davis banner

Guvernul vrea să lanseze ”Rabla pentru becuri”. Vouchere pentru cei care trec la becurile cu led

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vouchere pentru cei care mai au în casă becuri vechi, cu filament, pentru a putea achiziționa mai ieftin becuri cu led, mai economice. Aceasta este propunerea Guvernului pentru a stimula populația să facă economie de energie.

Președintele PSD Marcel Ciolacu  consideră că aceasta este o posibilă soluţie ca să consumăm mai puţină energie şi să primim facturi mai mici la iarnă.
Marcel Ciolacu susține că electrocasnicele vechi din bucătărie sunt cele care consumă cel mai mult curent, fapt pentru care ar trebui înlocuite rapid cu unele noi, mai performante.
„Un sistem de vouchere pentru a-și schimba electrocasnice, care sunt cele moderne, care consumă mult mai puțin, cred că este oportun. Este de fapt un mod de încadra în zona de economie. Nu poți să le ceri românilor să stingă becul. Românii își gospodăresc singuri bugetul. Dar acesta este un mod în care statul să vină să continue un sistem de modernizare, până la urmă, a gospodăriei”, a declarat liderul PSD.
Premierul Nicolae Ciucă anunță un posibil program ”rabla la becuri” prin care becurile cu filament vor putea fi înlocuite în toate casele românilor.
”La nivelul Ministerului  Mediului se analizeză un program de înlocuire a becurilor cu filament cu cele pe LED, sunt becuri cu un consum energetic redus. Și pentru a reduce consumul, becurile vor fi înlocuite și în instituțiile statului. Iar clădirile oficiale nu vor mai fi iluminate noaptea” a declarat Ciucă.
Cât curent consumă un bec cu filament față de unul cu led. Prețul plătit
Un bec cu tehnologie nouă, cu LED, consumă de cinci ori mai puțin decât unul cu filament. Consumatoare de energie, becurile cu incandescență au fost înlocuite în multe case de cele cu gaz sau cu LED, acestea din urmă fiind și cele mai eficiente.
Un bec cu LED costă în medie 30 de lei, iar prețul variază în funcție de lumina emisă. Consumul lor este însă de cinci ori mai mic, iar investiția s-ar amortiza într-un an.
Potrivit unui calcul prezentat de stirileprotv.ro,  la un apartament de 70 de metri pătrați cu trei camere, două băi, hol și bucătărie în care stau aprinse cam 6 ore pe zi 13 becuri clasice de 60 de watti. Costul pentru lumină ar fi de aproximativ 145 de lei dacă am considera că un kilowatt costă un leu. În varianta cu 13 becuri LED costul final ar fi de 20 de lei.

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii