Circul în istorie: Din Roma Antică până în prezent

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Circul își are originile undeva în Roma Antică și încă de atunci a fost o sursă de distracție pentru oameni. Venirea carelor de circ în diverse localități reprezenta un eveniment major, așteptat cu nerăbdare de oamenii locurilor. Acrobații făceau spectacol și erau adulați de oameni.

Originile cuvântului circ se trag din limba latină. Mai exact, "Circus" înseamnă cerc sau inel în limba latină. Într-o perioadă similară cu inventarea circului în Roma Antică, inclusiv în Grecia a apărut o versiune asemănătoare, ce purta denumirea de "kirkos".

În acea perioadă, cel mai cunoscut circ era "Circus Maximus" din Roma. A avut inițial o structură din lemn, care a fost modificată și a fost realizată din piatră. Lungimea acestui circ era de 400 de metri, cu o lățime de 90 de metri. Pentru mult timp, odată cu căderea Romei, circurile au fost însă abandonate. Astfel s-a născut un nou fenomen: carele de circ migratoare, care mergeau dintr-un oraș în altul. 

Istoria modernă a circului începe în 1768

Dincolo de aceste versiuni de odinioară, istoria modernă a circului a luat ființă în 1768. Pionier a fost Philip Astley, care a realizat o demonstrație cu cascadorii ecvestre într-un amfiteatru modern. A fost o evoluție radicală, mai ales că pe scenă au urcat și clovni și acrobați. După inaugurarea London Hippodrome, circurile au evoluat, iar în scenă au fost introduse și animale sălbatice. Spectacolul era total și se simulau erupții vulcanice ori cutremure în cadrul acelor show-uri.

În zilele noastre, cel mai cunoscut nume din industrie este Cirque du Soleil. Povestea trupei începe în Canada, acum exact patru decenii. Se spune că în Cirque du Soleil se regăsesc cei mai buni acrobați din lume, în timp ce trupa adună venituri de ordinul sutelor de milioane de dolari. Peste 90 de milioane de oameni au luat parte la spectacolele Cirque Du Soleil de pe cinci continente, în peste 200 de orașe.

Cirque Du Soleil a contribuit din plin la popularitatea circului în epoca modernă. Iar acrobații de circ au putut fi văzute și în peste 20 de filme și seriale, dintre care se remarcă La Strada (1954) și Water for Elephants (2011). 

Și cum circul oferă mult suspans și adrenalină, companiile din domeniul jocurilor de noroc au implementat această tematică și în câteva sloturi online. Printre cele mai cunoscute jocuri cu această tematică se numără Super Circus, un joc realizat de cei de la Novomatic, disponibil cu mize reale și virtuale în colecția casino.netbet.ro/sloturi. Super Circus se remarcă prin grafica spectaculoasă, motiv pentru care ca simboluri regăsim Tunuri, Cuțite aruncate la țintă și Magicieni.

Istoria circului în România

Prima atestare a circului din țara noastră a fost făcută în anul 1681, sub semnătura cronicarului Țării Românești, Constantin Filipescu-Căpitanul. Acesta a descris într-un document că la petrecerile domnești și boierești luau parte și acrobați care îi distrau pe cei prezenți. 

Apogeul a fost atins însă în secolul al XIX-lea, când în țara noastră erau efectuate constant spectacole ale unor trupe cunoscute, cum ar fi "Teatrul de momițe" din Viena. Tot în secolul al XIX-lea, mai exact în 1888, a fost creat și primul circ din București, de Theodor Sidoli. 

Circul de Stat din București a fost inaugurat în 1954, iar din 1961 activează în clădirea pe care o știm și astăzi. Dintre acrobații români, cel mai cunoscut a fost Siminică, un artist care a murit în 2018. În prezent, numărul spectacolelor de circ din țara noastră este în scădere, dar atunci când au loc, sălile sunt pline. Inclusiv Cirque du Soleil a avut spectacole în țara noastră, iar interesul în rândul publicului a fost foarte mare.

Sursa foto - canva.com

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii