Peste 8000 de persoane au beneficiat de serviciile Caritas

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Într-o lume în continuă schimbare Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare a fost, este și va rămâne neclintită în realizarea misiunii asumate: sprijinirea semenilor aflați în dificultate în spirit creștin, fără deosebire de rasă, sex, naţionalitate, convingere politică sau religioasă.
În anul 2016 Caritas a avut multe realizări importante, în fiecare din cele 4 domenii de activitate, și toate dintre ele prin implicarea activă a comunității locale.
În ceea ce privește programele educaționale oferite de Caritas, cele mai mari eforturi se fac pentru integrarea copiiilor și tinerilor care provin din medii defavorizate.
Proiectul intitulat „Îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale romilor şi altor grupuri vulnerabile aflate în condiţii sociale de trai precare din regiunile Satu Mare şi Maramureş” are ca grup țintă comunitățile de romi din Ardud, Turulung și Baia Mare. Perioada de implementare a proiectului este ianuarie 2014 – decembrie 2017. Caritas Satu Mare realizează acest proiect în parteneriat cu Caritas Elveția și Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi Cluj Napoca.
Proiectul COFA (Copil și Familie) este un proiect de succes, realizat pe model german, cu perioada de derulare: iunie 2016 - iunie 2017. Proiectul se adresează grupei de școlari de la Centrul social deschis „Casa Prieteniei” și membrilor lor de familie, implicându-i în activități comune, educative și totodată distractive.
Centrul Comunitar „Sf. Martin de Tours” din Turulung în parteneriat cu Societatea Carpatină Ardeleană Satu Mare în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie anul trecut a derulat proiectul intitulat „Parc tematic Turulung”, proiect realizat cu sprijinul financiar al Asociației Club Rotary Satu Mare. Scopul proiectului a fost formarea conduitei ecologice și dezvoltarea abilităților practice ale beneficiarilor centrului.
În cazul programelor pentru persoane cu dizabilități asigurate de Caritas, obiectivele majore au rămas și rămân integrarea și dezvoltarea acestor persoane pentru a putea duce o viață autonomă, plină de satisfacții și bucurii.
Caritas participă în calitate de partener în proiectul Erasmus + "Clopoţelul sună pentru toţi!” derulat în 3 țări: Ungaria, Slovacia și România în perioada 1 noiembrie 2015 – 31 octombrie 2017. În cadrul proiectului în județul Satu Mare s-a propus integrarea a 10 copii cu CES cu vârsta cuprinsă între 5 şi 10 ani, prin acceptarea accesului şi participării la activităţile grupei/clasei a acestora.
Proiectul „ Grădina magică” țintește înființarea unei grădini de terapie senzorială pentru copii cu dizabilități și copii cu boli maligne. Înființarea grădinii se va realiza în perioada februarie – august anul curent, cu sprijinul MOL România, prin implicarea unei firme de design peisagistic și a 20 de voluntari ai organizației.
Programele socio-caritative rămân un domeniu important în activitatea Caritas. În finanțarea cantinelor sociale ale organizației au reprezentat o contribuție importantă donațiile provenite din redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit anul trecut, donații care au însumat 52.279 lei. În anul 2016 Caritas a împărțit 4328 de pachete de ajutoare pentru persoane și familii nevoiașe.
Prin programele pentru vârstnici Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare previne izolarea socială a persoanelor de vârsta a treia și ajută la evitarea instituționalizării a vârstnicilor bolnavi prin intermediul rețelei de îngrijire la domiciliu.
În cadrul proiectului ”ConectING = niciodată singur” finanţat din partea ING Bank în anul 2016 s-au derulat cursuri de bază privind utilizarea calculatorului şi internetului pentru 70 de vârstnici. 17 voluntari din licee s-au implicat în acest proiect, având rolul de profesori.
Reţeaua de îngijire la domiciliu a Caritas cuprinde la momentul actual 12 centre care deservesc şi localităţile din împrejurime, astfel în judeţul Satu Mare şi Maramureş Caritas asigură servicii de îngrijire în 37 de localităţi. În anul 2016 rețeaua s-a extins și în localitățile Viile Satu Mare și Vișeu de Sus. Prin intermediul campaniei 2% în acest an Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare îndeamnă cetățenii să redirecționeze 2% din impozitul lor pe venit către organizație, astfel ei vor sprijini direct funcționarea rețelei de îngrijire la domiciliu.
În toate cele 4 domenii de activitate ale Caritas, voluntari devotați au sprijinit munca organizației. În anul 2016 în programele Caritas s-au implicat peste 500 de voluntari.
Recrutarea de voluntari în perioada 2016/2017 s-a realizat în cadrul proiectului VOLO, în care Caritas are calitatea de partener alături de Caritas Catolica Oradea. Proiectul oferă posibilitatea de a aplica online, optând astfel pentru participarea la acțiuni cât mai apropiate de sufletul fiecărui voluntar.
Anul trecut 2261 de copii și tineri au fost implicați în programele educaționale oferite de Caritas, 256 de copii, tineri și adulți au beneficiat de programele pentru persoanele cu dizabilități, prin programele sociale Caritas a oferit ajutor pentru 646 de persoane, iar programele pentru vârstnici au inclus un număr de 1369 de persoane de vârsta a treia. Numărul total al beneficiarilor în anul 2016 a fost de 4532. La acest număr se mai adaugă persoanele care beneficiază de ajutor ocazional din partea organizației, numărul real al beneficiarilor este astfel mai mult de dublu, ridicându-se la peste 8000.
Evenimentele majore în anul 2016 au fost: Maratonul de solidaritate, acțiunea de solidaritate „Un milion de stele” și Târgul caritabil de Crăciun. Toate aceste evenimente vor fi organizate și în anul 2017, incluzând câteva elemente surpriză.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii