O festivitate inedită dedicată sărbătorii de Sfânta Maria

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Centrul de zi pentru vârstnici de pe aleea Jiului a organizat un eveniment special cu ocazia sărbătorii de Sfânta Maria. 

Maria este unul din cele mai îndrăgite și tradiționale nume românești care se bucură în continuare de popularitate, dar având origini biblice, are și o însemnătate religioasă aparte. De aceea, angajații Centrului de zi pentru vârstnici de pe aleea Jiului din Satu Mare au decis să marcheze sărbătoarea de Sfânta Maria împreună cu beneficiarii unității în cadrul unei festivități.

Evenimentul a fost deschis de coordonatoarea centrului, Diana Rus Schupler care a dat apoi cuvântul directorului Direcției de Asistență Socială Satu Mare, domnului Adrian Balaj. Directorul DAS a felicitat pe rând toate doamnele care frecventează unitatea și poartă numele de Maria, treisprezece la număr, urându-le multă sănătate și viață lungă, plină de bucurii. 

Directorul general al Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare, pr. dr. Ioan-Laurențiu Roman a vorbit vârstnicilor prezenți despre istoria și minunile legate de icoana Fecioarei Maria cunoscută sub denumirea de Fecioara de Guadalupe, care datează din secolul XVI. Analizând etimologia numelui Maria, directorul a scos în evidență mesajul atemporal pe care îl poartă acest nume pentru omul creștin. „Noi, când sărbătorim Mariile, ne gândim în primul rând la Fecioara Maria, mama lui Isus. Dacă mă refer la rădăcina ebraică a cuvântului, acest nume înseamnă „amărăciune”. Numele Mariei conține amărăciunea tuturor: a dumneavoastră, a mea, a păcatului, a bolii, a neputinței, a suferinței, a singurătății, a morții. Tot ceea ce ne amărește viața este conținut de numele „Maria”. Dacă îl citesc în limba aramaică, acest nume înseamnă și „stăpână”, pentru că Fecioara Maria a devenit stăpână peste amărăciune, zicând îngerului Gabriel: „Iată slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău!” Sunt convins că în momentul în care o persoană se roagă și își apleacă capul în fața voinței lui Dumnezeu, repetă cuvintele pe care le-a rostit și Fecioara Maria, acea persoană va putea întotdeauna să fie stăpână peste amărăciune” – a spus părintele Roman. La final, directorul Organizației Caritas i-a îndemnat pe cei prezenți să devină cu toții Marii, în sensul să fie stăpâni peste încercări și dificultăți.  

În continuare, seniorii au cântat cântece dedicate Fecioarei Maria în limba română și maghiară, acompaniați la pian de pensionara Szabó Mária Anna, fostă profesoară de muzică.

În cadrul festivității, doamna Gellért Ágnes a adus bucurie în inimile celor prezenți recitând o poezie proprie dedicată Mariilor. 

La finalul evenimentului, cei doi directori au felicitat cuplul Vatra Éva és Gheorghe cu ocazia aniversării a 45 de ani de căsnicie fericită în data de 21 august. 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii