Imprimă această pagină

Magyar Lóránd: ”Viața în mediul rural este frumoasă, iar acest lucru dorim să-l transmitem prin evenimentul Satul Mic în Satu Mare”

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Dacă primele două ediții ale evenimentului ”Satul mic în Satu Mare” s-au desfășurat în condiții de restricții impuse de măsurile anti-Covid, anul acesta, deși meteorologii au anunțat ploi și averse, cu excepția câtorva stropi, Grădina Romei din Satu Mare a fost scăldată de razele soarelui de început de toamnă.

”Copiii din mediul urban au nevoie să cunoască îndeaproape animalele care trăiesc în gospodăriile rurale, să se plimbe cu căruța, să experimenteze lucruri pe care tot mai puțini copii au ocazia să le facă. Viața în mediul rural este frumoasă, lucru pe care dorim să transmitem prin evenimentul Satul Mic în Satu Mare” - a declarat deputatul Magyar Lóránd.

Sâmbătă și duminică, participanții nu au avut niciun moment de plictiseală, fiind așteptați cu o serie de activități permanente ce pun în valoare frumusețea vieții rurale. Pe parcursul celor două zile, aceștia au avut ocazia să încerce meșteșuguri tradiționale ca prelucrarea lemnului sau olăritul. Spre bucuria celor mici aceștia au avut ocazia să se plimbe cu ponei și cu frumoasele trăsuri trase de aceștia.

Expoziția de animale de companie și cortul de mângâiere a fost o mare atracție, cu cuștile pline de iepuri, păsări de curte și porumbei. Atracția a fost cu atât mai mare cu cât erau expuse doar specii cu mărimi și coloratură aparte. În spațiul amenajat pentru mângâiere, iepurașii - și mai târziu cățelușii - au trecut de la un copil la altul, în timp ce în grajd, un pui de măgar de o săptămână și o vacă așteptau să fie răsfățați de copii.

Între timp, părinții și-au putut face cumpărăturile la Târgul Produselor Sătmărene. Și-au putut procura de aici legume proaspete, produse apicole, siropuri și gemuri, dar și o gamă largă de obiecte de artizanat, decorațiuni pentru casă, păpuși și bijuterii. Mulți dintre cei prezenți au vizitat și curtea vinului, unde, pe lângă vinurile delicioase din Satu Mare, exista și o varietate de rachiuri și struguri proaspeți.

Muzica și dansurile populare au fost în centrul atenției în ambele după-amiezi, cu ansambluri de dans popular din județul Satu Mare care și-au demonstrat abilitățile pe scena evenimentului Satul mic în Satu Mare. Sâmbătă, trupa The Phoenix SM a creat o atmosferă de petrecere stradală interpretând melodii proprii și hituri contemporane, în timp ce sâmbătă, trupa Két haver a concertat pentru adulți, iar formația Kolompos pentru cei mici.

”Copii cu zâmbete pe buze și părinții veseli ne motivează să organizăm în fiecare an evenimentul Satul mic în Satu Mare. Cred că ediția din acest an a fost un succes, iar noi lucrăm pentru ca ediția din 2023 să fie și mai interesantă și colorată” –a declarat Kovács Szabolcs, organizator principal, președintele Rețelei Fermierilor din Partium.

Sponsori: Consiliul Județean Satu Mare, Primăria Municipiului Satu Mare, Centrul Cultural G. M. Zamfirescu, Fundația Communitas, Fondul Bethlen Gábor și Fondul Cultural Național.

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii