Imprimă această pagină

Expoziție în cinstea fotbalistului Puskás Ferenc, la Muzeul de Artă

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Peste 200 de obiecte din viața sportivă și personală a celebrului fotbalist Ferenc Puskás pot fi admirate de sătmăreni în cadrul unei expoziții ce va avea loc la Muzeul de Artă.
Anunțul a fost făcut azi, în cadrul unei conferințe de presă, la sediul UDMR, de primarul Kereskenyi Gabor și consilierul local Magyar Lorand.
  • În acest an comemorăm 60 de ani de la Revoluția anticomunistă maghiară din 1956, ocazie cu care organizăm o expoziție inedită, ce va cuprinde peste 200 de obiecte din viața sportivă și personală a celebrului fotbalist Ferenc Puskás”, a spus Kereskenyi Gabor.
Expoziția va avea loc la Muzeul de Artă în perioada 22 octombrie - 4 noiembrie. Organizatorii expoziției sunt Primăria municipiului Satu Mare, Fundația Identitas, Asociația Ady Endre, Mariapocsi SE, Puskas Intezet.
  • ”După experiența pe care am avut-o în anul 2014 când am adus în Satu Mare expoziția Albert Florian - balonul de aur, singurul balon de aur care a fost obținut de un fotbalist din zona noastră, și am avut peste 5.000 de vizitatori în două săptămâni, acum avem ocazia să invităm sătmărenii la expoziția fotbalistului și omului Ferenc Puskás. Cu această ocazie aducem în Satu Mare peste 200 de obiecte din viața fotbalistului și omului Puskas, atât din perioada cât a evoluat la Budapesti Honved cât și la Real Madrid. Aducem în Satu Mare medalia de aur obținută la Helsinki cu ocazia Jucurilor Olimpice din 1952. De asemenea, aducem tricourile sale de joc, dar și alte medalii și cupele pe care le-a câștigat”, a spus Magyar Lorand.
Puskás este considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști ai secolului al XX-lea, fiind recunoscut în 1995 de IFFHS drept cel mai mare golgheter al secolului.
A condus echipa națională de fotbal a Ungariei la cucerirea medaliei de aur la Jocurile Olimpice din 1952 și la un loc în finala Cupei Mondiale din 1954, pierdută în fața Germaniei cu scorul de 2-3.

Puskás a marcat 84 de goluri în 85 de selecții pe Ungaria, evoluând și de 4 ori pentru Spania. A marcat 512 goluri în 528 de meciuri jucate în cariera sa. În octombrie 2009, FIFA a anunțat introducerea premiului Premiul Puskás, acordat fotbalistului care a marcat „cel mai frumos gol” din ultimul sezon.
Cu Puskás pe teren, Ungaria a devenit prima echipă care a învins echipa Angliei pe stadionul Wembley cu scorul de 6-3, în decembrie 1953.
În iunie 1958, Santiago Bernabeu l-a adus la Real Madrid, unde a făcut istorie, evoluînd alături de Alfredo Di Stéfano, Francisco Gento, Raymond Kopa și José Santamaria.

Alintat "Pancho", Puskás a fost de patru ori golgheterul campionatului spaniol și a câștigat trei Cupe ale Campionilor Europeni, precum și 5 titluri de campion al Spaniei, între 1958 și 1967.

A jucat împreună cu Zoltán Czibor, Sándor Kocsis, József Bozsik și Nándor Hidegkuti în echipa națională de aur a Ungariei, supranumită Mighty Magyars (Maghiarii Fenomenali), care a avut 32 de meciuri consecutive fără înfrângere.
În 1995 a fost desemnat cel mai bun marcator al secolului XX.
În ziua în care a împlinit 70 de ani, pe 2 aprilie 1997, a primit Ordinul de Onoare al CIO, cea mai importantă distincție olimpică. În același an a luat premiul „Paladinul de Aur” pentru un film despre viața sa.
Suferind de arterioscleroză cerebrală, a fost spitalizat în primele zile ale lui octombrie 2000. Au urmat și alte internări, perioade în care a fost vizitat de foștii colegi Di Stefano și Amancio, precum și de șeful FIFA, Blatter.
În 2002 i s-a organizat un meci omagial, Ungaria - Spania 1-1, încasările fiind destinate tratamentului său.
În 2004 a fost inclus în grupul celor mai buni 20 de jucători în ultimii 50 de ani pe baza unui sondaj UEFA.
În clasamentul întocmit de FIFA, Ferenc Puskas s-a clasat al patrulea în ierarhia fotbaliștilor secolului XX.[10]
La 79 de ani, fosta vedetă a Ungariei și a lui Real Madrid a încetat din viață pe patul spitalului din Budapesta.

Media

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii