Imprimă această pagină

Itinerarul cultural Corneliu Balla, organizat la Carei

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Cu ocazia împlinirii a 87 de ani de la nașterea scriitorului Corneliu Balla, Direcția de Cultură și Sport a Municipiului Carei în colaborare cu Biblioteca Municipală Carei au organizat acțiunea intitulată „Itinerarul cultural Corneliu Balla”.
Evenimentul s-a desfășurat miercuri, 12 aprilie 2017, începând cu ora 10.00 și a constat în parcurgerea unui traseu și oprirea în câteva locații care au avut legătură cu viața scriitorului.
Participanții au pornit de la placa memorială amplasată pe blocul unde a locuit scriitorul, în cartierul Republicii din municipiul Carei, au depus o coroană de flori, au poposit apoi la Liceu Agroindustrial, actualul Liceu romano-catolic „Josephus Calasantius”, instituția unde a predat ca profesor de limba și literatura română și la Biblioteca Municipală, unul dintre locurile sale preferate, loc pe care l-a denumit într-una din dedicațiile de pe un volum „a doua casă”.
Itinerarul s-a încheiat în apropierea Parcului Dendrologic din Carei cu un scurt recital de poezie din creația scriitorului. Au recitat poezii Vachter Hannelore, Urs Daiana și Varga Denisa, eleve în clasa a V-a B la Școala Gimnazială nr. 3 din Carei.
La fiecare locație amintită, Nicoleta Latiș și Adrian Ștefănuți au rostit câteva cuvinte despre Corneliu Balla.
Pe gardul care înconjoară Parcul Dendrologic din Carei a fost amplasat un panou cu planșe care conțin date biografice despre Corneliu Balla și șase creații poetice ale acestuia, astfel, timp de două zile cei care vor trece prin această locație vor putea citi poeziile și își vor putea aminti de acesta.
La eveniment au participat alături de organizatori un grup de pensionari de la Asociația de Pensionari „Castelanii Seniori 2015” împreună cu Leitan Maria, secretar în cadrul asociației, clasa a V-a B de la Școala Gimnazială Nr. 3, alături de profesoara de limba și literatura română, Bota Mihaela și Daniela Ciută, președinte al Asociațiunii Culturale Astra, Despărțământul Carei, care a recitat o poezie și a rostit câteva cuvinte la finalul manifestării.
Corneliu Balla a fost un reprezentant important al culturii careiene. S-a născut la 11 aprilie 1930, la Olosig, județul Bihor. A fost cunoscut sub pseudonimul literar Gabriel Rațiu. Traducător de excepție, publicist şi poet, a debutat editorial cu volumul “Logosclipuri” (2001), la editura Dacia. A urmat volumul “Jugul cel blând”, în anul 2003, iar în 2008 i-a fost publicat post mortem volumul “Zarca”. A încetat din viață în 24 iunie 2006.

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii