Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Cele mai bune filme maghiare, la Zilele Maghiare Partium

Evenimentul ”Zilele Maghiare Partium” își lărgește, an de an, diverisitatea evenimentelor.

La fel se întâmplă și în acest an deoarece cea de-a 17-a ediție vă aduce cele mai noi și cele mai bune filme maghiare. În groapa evenimentelor din centrul nou al orașului se va desfășura, în perioada 20-23 august, Cinemateca Partium, un eveniment care vă propune, seară de seară, începând cu ora 21.30, câte un lung metraj de calitate, fiecare titrat în limba română.

Pe data de 20 august, toți cei interesați vor putea urmări filmul ”Mama mea și alți proști în familie” în regia lui Fekete Ibolya, o producție care a înregistrat mare succes în cinematografe. Personajul Berta (Ónodi Eszter) își îngrijește mama care, la vârsta de 94 de ani, suferind de alzheimer, trăiește în trecut. Femeia, care se poate deplasa doar cu cârjă ortopedică, dusese o viață foarte activă. De-a lungul vieții ei se mutase de 27 de ori. După Trianon, familia se mutase prima dată la Debrețin, unde tatăl mamei fusese funcționar la poștă. Tânăra fată învățase confecționatul pălăriilor, după care se mută la Budapesta.

Aici, după câțiva ani liniștiți și fericiți, a început șirul mutărilor în urma căreia familia a locuit în aproape toate localitățile țării, refugiind astfel de evenimentele istorice ale secolului al XX-lea. Datorită jovialității înnăscute, familia nu a privit aceste aventuri a fi drept o tragedie.

Și-au păstrat umorul aparte oriunde s-ar fi aflat: fie în Partium, fie la Budapesta, fie în cel mai ascuns colt de țară.

Pe 21 august va fi proiectat cel mai recent film maghiar din categoria thriller-dramă, Budapest Noir, în regia lui Gárdos Éva, un film în care un reporter, deziluzionat, cercetează o crimă a cărei victimă este o tânără fată. Toate acestea în Budapesta anilor ʼ30. Acest caz, însă, diferă de toate celelalte, căci, în orice direcție să se îndrepte, personajul se lovește de obstacole. Gordon (Kolovratnik Krisztián) este condus de curiozitate și, cu cât vor să-l sperie mai mult, cu atât devine mai persistent. Pornește pe mai multe direcții, însă se pare că nimeni nu este interesat de elucidarea faptei.

Pe 22 August este programat filmul Aurora Borealis, o dramă în regia lui Mészáros Márta. Filmul rulează pe două linii, este o poveste familială bogată în evenimente și care analizează relațiile  mamă-fiică. Mária (Törőcsik Mari), bătrâna mamă a Olgăi (Tóth Ildikó), avocat de succes stabilit la Viena, cade brusc în comă. În timp ce Mária se află între viață și moarte, Olga descoperă un vechi secret.

Cercetările o duc înapoi în timp până în anii ʼ50, perioada de după război, acolo unde se întâlnește, de fapt, pe sine: un om pe care nu o cunoscuse niciodată. 

În ultima seară, 23 august, va avea loc proiecția dramei Despre Trup și Suflet, în regia lui Enyedi Ildikó, laureată al premiului Arany Medve. Filmul a fost nominalizat în anul 2017 la Premiile Oscar în categoria cel mai bun film în limba străină, ajungând să fie clasat printre cele mai bune cinci producții. Cele două personaje principale se întâlnesc la locul de muncă, anume un abator. Endre, directorul administrativ, rezervat, paralizat la mâna stângă și Maria, noua inspectoare de calitate, severă, cu impacturi autistice care mai învață acceptarea sentimentelor și atingerile fizice interumane, dornică de relații, dar, datorită stilului ei aparte, nu reușește să se integreze în comunitate. După cum vom afla, Endre și Maria au, noapte de noapte, același vis: deghizați în cerb se întâlnesc într-o pădure înzăpezită. Acest amănunt este descoperit doar în momentul în care, după o spargere la locul de muncă, își povestesc visurile psihologului care cercetază cazul. Psihologul crede că cei doi își bat joc de el. Endre și Maria străbat un drum greu pentru a ajunge să trăiască dragostea adevărată trăită în visurile lor.

Lasă un comentariu

cbasatumare

centrulgmzamfirescu

energykardioclubnoiembrie

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii