Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
banner draxkmaier satu mare

Elevii, sfătuiți cum să evite capcanele de pe internet

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În cadrul taberei organizate de către Regal Dance Club, polițiștii sătmăreni au continuat marți activitățile preventiv informative din domeniul prevenirii victimizării minorilor, tema zilei fiind capcanele de pe internet.

Momentul ales a fost unul oportun, deoarece acțiunea a coincis cu Ziua Internațională a Internetului, sărbătorită, în fiecare an, la data de 29 octombrie.

Într-un cadru nonformal, polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității ai Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au transmis mesajul axat pe siguranța în mediul online a minorilor.

Informațiile pe care minorii le furnizează în aceste aplicații sunt, de cele mai multe ori, date cu caracter personal, gen: nume, prenume, adresă, data nașterii, număr de telefon, localizarea curentă sau informații despre întâlnirile viitoare.

Ajunse în posesia unor persoane nepotrivite, acestea pot fi exploatate la maxim, riscul de a deveni victime ale traficului de persoane fiind foarte mare. În România, 600 – 800 astfel de victime sunt identificate anual, jumătate fiind minori, iar 30% fiind racolate prin intermediul rețelelor de socializare: Facebook, Instagram, Snapchat, Tik – Tok, Messenger etc.

De aceea, este foarte important să se acorde o vigilență sporită tuturor cererilor de prietenie trimise prin intermediul rețelelor de socializare, adăugarea la prieteni doar a persoanelor cunoscute în lumea reală, după o prealabilă informare. Dar mai presus de toate, implicarea părinților sau a persoanelor adulte în care minorul are încredere, în tot ceea ce se întâmplă în mediul online este vitală, pornind de la ideea că în spatele oricărui profil se poate ascunde oricine.

Trăim într-o societate informațională și avem nevoie de internet, asta este realitatea. Dar odată cu internetul au apărut și problemele, multe infracțiuni fiind săvârșite folosindu-se mediul virtual.

Tehnologia este bună, dar se face abstracție de faptul că, în mod normal, vârsta minimă pentru a avea acces la rețelele de socializare este de 14 ani, anumite rețele fiind mai permisive. Conștientizarea faptului că, în fața unor persoane care folosesc diferite tehnici de manipulare și convingere pe internet, minorii sunt persoane vulnerabile, precum și măsurile de siguranță care sunt la îndemâna oricui (butonul de blocare, ștergere din lista de prieteni, REPORT ABUSE etc.) au fost aspectele asupra cărora s-a insistat, toate acestea fiind identificate împreună cu participanții, pornindu-se de la situațiile cu care ei sau prietenii lor s-au confruntat.

Ca o concluzie extrasă la finele sesiunii: PE INTERNET, NIMENI NU POATE GARANTA CORECTITUDINEA UTILIZATORILOR!, premisă unanim acceptată de toți participanții, fie ei elevi sau antrenori de dans.

Lasă un comentariu

cbasatumare

centrulgmzamfirescu

energy kids

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii