Gramatica se întoarce ca materie de studiu în liceu

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Gramatica va fi reintrodusă în noile planuri cadru de la liceu, ca materie de studiu. Măsura va intra în vigoare, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, din anul școlar viitor, respectiv din septembrie 2023.

Practic, elevii care vor termina anul viitor clasa a VIII-a vor reprezenta prima generație care va studia gramatica în liceu.
Ministrul Educației a preciza că va fi reintrodusă gramatica în noile planuri cadru de la liceu, care trebuie să intre în vigoare din septembrie 2023, adică pentru elevii care în toamna aceasta intră în clasa a VII-a. “O noutate ar fi decizia de introducere în programă a gramaticii, pentru a susține abilitățile de comunicare în limba română,” a spus ministrul.
Reintroducerea gramaticii la liceu a fost adusă în discuție în urmă cu 2 ani, au explicat pentru Edupedu.ro lingviștii Adina Dragomirescu, director al Institutului „Iorgu Iordan Al. Rosetti” al Academiei Române, și Alexandru Nicolae.
Informații de context
Noile planuri cadru pentru liceu după care ar trebui să învețe elevii care încep clasa a VIII-a în toamna aceasta ar urma să fie elaborate după ce va fi votată forma finală a legii Educației din învățământul preuniversitar, adică din septembrie 2023, spune Sorin Cîmpeanu.
“După 24 august, moment în care se vor încheia consultările, la începutul lunii septembrie să poată intra în procedură parlamentară de adoptare. În 27 sept 2021, Comisia Europeană a aprobat prima reformă din PNRR, reforma nr 1, care înseamnă elaborarea și adoptarea pachetului legislativ pentru implementarea proiectului România Educată. Astfel încă din toamna acestui an vom putea să avem adoptate, după cele 2 perioade de dezbatere publică și parlamentară proiectele celor 2 legi.
Ele vor intra în vigoare la 30 de zile după promulgarea de către președintele României. Apoi ministerul Educației are la dispoziție 8 luni pentru elaborarea și promovarea legislatiei subsecvente. E vorba despre peste 300 de acte normative, ordine de ministru și hotărâri de Guvern.
Astfel, în sept 2023, în paralel cu grupurile de lucru deja constituite pentru planurile cadru de liceu si revizuirea celor de gimnaziu si învățământ primar, vom avea planuri cadru noi, curriculum nou, vom avea instituții pregătite de o adevărată reformă în sistemul de educație,” spune ministerul Sorin Cîmpeanu.   

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii