Imprimă această pagină

Peste 2.100 de elevi și preșcolari din județul Satu Mare vor primi o masă caldă în anul școlar 2022/2023

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ministerul Educației a stabilit lista celor 300 de școli incluse în programul ”Masă caldă” din anul școlar 2022/2023. Pe listă se regăsesc și șase școli din județul Satu Mare în care învață peste 2.100 de elevi.

  • Școala Gimnazială ”Viorel Sălăgean” Beltiug (403 elevi);
  • Școala Gimnazială Terebești (295 elevi); 
  • Școala Gimnazială ”Bem Joszef” Cărășeu (154);
  • Școala Gimnazială Socond (612);
  • Școala Gimnazială Acâș (434 elevi);
  • Școala Gimnazială Culciu Mare (212 elevi);

În acest an, conform declarațiilor ministrului Sorin Cîmpeanu, nu mai fost incluse colegiile naționale: 

”Din această listă, spre deosebire de anii anteriori, nu mai fac parte colegii naționale pe care considerăm că nu le putem include în lista celor care au cea mai mare nevoie de masă caldă”.

Din păcate, școlile incluse pe lista programului ”Masă caldă” află că sunt pe această listă cu doar câteva zile înainte de începerea anului școlar 2022/2023, normele de aplicare pentru program nefiind încă adoptate. Acest lucru înseamnă că încă nu se pot face licitații până când nu va fi aprobată hotărârea de Guvern cu normele de aplicare.

”Ministerul Educației a realizat o selecție atentă pentru ca de acest program să beneficieze acele 300 de școli care au cea mai mare nevoie. Inspectoratele școlare județene, în urma unei analize prin complementaritate cu finanțarea pe care școlile o primesc pentru asigurarea unei mase prin PNRAS (Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar – n.red), am definitivat lista celor 300 de școli. Lista face obiectul unui ordin de ministru pe care l-am semnat astăzi și care este deja public, disponibil. Practic, în fiecare județ a fost dublat numărul școlilor care vor beneficia. Având în vedere că, din această listă, spre deosebire de anii anteriori, nu mai fac parte colegii naționale pe care considerăm că nu le putem include în lista celor care au cea mai mare nevoie de masă caldă. Sunt incluse școli cu număr de elevi mai mic și asta ne permite să suplimentăm cu 50 de școli lista celor 300 de școli deja aprobate. Vă reamintesc că finanțarea aprobată este de 354 de milioane de lei, este de 10 ori mai mare decât anul 2016, anul în care a început programul masă caldă, cu 35 milioane finanțare. Vă mai reamintesc faptul că am crescut alocația zilnică de la 10 la 15 lei, pentru a preîntâmpina acele situații în care tarifele de 10 de lei nu au fost suficiente pentru a genera atractivitate în rândul operatorilor economici, mai ales în contextul scumpirilor”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii