Amenzi de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare angajat căruia angajatorul i-a întârziat cu mai mult de o lună plata salariului

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Azi intră în vigoare amenzile de zeci de mii de lei pentru angajatorii care nu plătesc salariile la timp.

Pentru fiecare salariat care primește salariul cu întârziere, inspectorii de muncă vor putea da firmelor câte o amendă de până la 10.000 de lei, potrivit unei recente ordonanțe ce vine să introducă în Codul muncii, de azi, o sancțiune directă pentru angajatori, ce a lipsit până acum.

Conform OUG nr. 117/2021, angajatorii care nu achită la timp salariile și depășesc termenul stabilit cu mai mult de o lună pot fi sancționați de acum cu amendă de la 5.000 de lei până la 10.000 de lei pentru fiecare salariat care nu și-a primit remunerația.

Sunt exceptați angajatorii care află sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, scrie avocatnet.ro.


Până acum, inspectorii de muncă puteau doar să sancționeze indirect un angajator care nu plătește salariile. Inspectorii constatau neîndeplinirea obligației legale a angajatorului și dispuneau îndeplinirea acesteia într-un anume termen.

Dacă angajatorul tot nu își îndeplinea obligația, atunci inspectorii puteau aplica o amendă între 5.000 și 10.000 de lei pentru faptul că acesta a ignorat măsura dispusă anterior. Cu alte cuvinte, amenda nu se dădea pentru neplata salariilor, ci pentru că angajatorul n-a îndeplinit măsura dispusă de inspectori.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii