Imprimă această pagină

Recomandările polițiștilor privind tranzacțiile online. Cum să nu devii victima escrocilor în mediul online

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Fără a apela la violență, autorii infracțiunilor de înșelăciune fac uz de abilitățile lor și de puterea de convingere, de inteligență, pentru a-și determina victimele să le cedeze de bunăvoie banii care fac obiectul escrocheriei.

Escrocii găsesc mereu noi metode de înșelăciune, adaptându-se la contextul actual. Un anumit tip de înșelăciune vizează, în ultima perioadă, tranzacțiile realizate în mediul online. 

În cazul acestor tipuri de înșelăciune, persoanele fizice sunt contactate de către cei care oferă spre vânzare diverse produse pe site-urile de comerț online. De regulă, discuțiile sunt purtate prin intermediul aplicației WhatsApp unde, de cele mai multe ori, aceștia pretind că sunt interesați de achiziționarea produsului din anunț, iar ulterior anunță vânzătorul că respectivul produs a fost deja achitat în avans.

În acest sens, polițiștii sătmăreni vin în sprijinul cetățenilor cu câteva recomandări, astfel încât aceștia să nu devină victime ale unor astfel de infracțiuni:

  • Pentru primirea unei sume de bani în contul bancar nu sunt necesare datele cardului bancar! Sunt necesare doar contul IBAN al persoanei care urmează să primească suma de bani și numele acesteia!
  • Verificați cu atenție adresa paginii web pe care vi se solicită datele personale!
  • Evitați accesarea unor link-uri sau atașamente din email-uri sau sms-uri nesolicitate!  
  • Purtați discuții cu respectivul cumpărător DOAR pe chat-ul site-ului de cumpărături online și nu acceptați ca discuțiile în cauză să fie mutate pe aplicații de comunicare!
  • Încercați, pe cât posibil, să utilizați carduri bancare pentru cumpărături online care oferă servicii suplimentare de siguranță a plății, precum codul unic primit prin sms, sau utilizarea unui procesator de plăți cunoscut.
  • Verificați ofertele și promoțiile oferite, înainte de a lua o decizie! Deși o ofertă poate fi atractivă, în același timp poate reprezenta și o tentativă de fraudă! 
  • Pentru cumpărături online de la persoane fizice, vă recomandăm să folosiți serviciul ”Livrare cu plata ramburs”, împreună cu serviciul ”Livrare cu verificare”!

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii