Imprimă această pagină

Patru persoane aflate la cules de ciuperci s-au rătăcit în pădure. Recomandările Salvamont Satu Mare

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În ultimele zile, salvamontiștii sătmăreni au intervenit la patru solicitări primite prin operatorul SNUAU 112, toate în legătură cu persoane rătăcite în pădure, aflate la cules de ciuperci.

Pentru a evita astfel de situații, reprezentanții Salvamont Satu Mare au transmis câteva precizări cu privire la situațiile legate de persoanele rătăcite aflate la cules de ciuperci și câteva recomandări general-valabile tuturor celor care desfășoară activități sportiv-recreative sau economice în zona montană

 • o particularitate a acestei activități constă în faptul că nu ține cont de traseele și potecile marcate sau nemarcate, în marea majoritate a timpului afectat, pădurile sunt străbătute fără o direcție clară, am putea spune chiar haotic.
 • de regulă sunt vizate locurile cele mai îndepărtate sau izolate, în speranța găsirii ciupercilor înaintea altor culegători.
 • odată concentrați în găsirea ciupercilor, ascunse de multe ori sub covorul de frunze, pierderea din vedere al partenerilor se poate produce foarte repede și insesizabil.
 • atenția fiindu-ne captată spre poamele pământului, uităm să ne luăm periodic anumite puncte de reper și asa puține,  în pădurile întinse,  în special în cele de șes. Orientarea devine dificilă cu cât pădurea este mai deasă, iar pierderea contactului cu partenerii  va face și mai dificilă găsirea  soluțiilor de ieșire din impas.

Ținând cont de aceste particularități, pentru evitarea evenimentelor nedorite, de la panica celui rătăcit la stresul  celor apropiați, putând ajunge până la  traume fizice și psihice, SPJ Salvamont recomandă următoarele:

 • nu plecați niciodată singuri, mai ales în zonele necunoscute
 • anunțați apropiații despre arealul în care intenționați să vă desfășurați activtatea, locul de intrare în zona împădurită
 • să aveți asupra dvs. telefonul cu bateria încărcată. Sunt de dorit telefoanele de generație nouă, inteligente, care oferă facilități  de localizare operatorului SNUAU 112.
 • în momentul în care aveți certitudinea că v-ați rătăcit sau că o persoană din grupul dvs. este rătăcită anunțați imediat operatorul 112 și urmați  întocmai recomandările primite!
 • rămâneți în același loc, nu vă schimbați locația decât cu acordul operatorului 112, s-ar putea să pierdeți semnalul GSM, îngreunând astfel operațiunile de căutare-evacuare.
 • la apropierea înserării opriți activitatea și retrageți-vă către locul de intrare în pădure .
 • nu uitați să aveți la dvs. un rucsăcel în care să aveți căteva articole care va pot oferi un minim de siguranșă: o sursă de lumină, apă, ceva dulciuri, o foită de ploaie, un fes, un briceag, o brichetă.
 • țineți în permanență contactul vizual și acustic cu cei din grup.
 • acordați o atenție sporită copiilor și vârstnicilor care vă însoțesc.

”Dorim să aducem mulțumiri STS România, operatorilor SNUAU 112 Satu Mare, pentru sistemul de comunicații UHF ,respectiv, pentru  suportul profesionist acordat în găsirea locațiilor exacte ale persoanelor rătăcite. Fără ei munca noastră, a celor din teren, ne-ar fi extrem de îngreunată, cu  consecințe imprevizibile. Totodată, mulțumim cadrelor ISU ”Someș” Satu Mare și agenților de poliție din orașele sau comunele cărora le este arondat cazul spre soluționare, pentru buna colaborare!”, a transmis Salvamont Satu Mare.

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii