Imprimă această pagină

Oferta Guvernului, după întâlnirea cu sindicatele: S-a propus acordarea unui card pentru cadrele didactice și auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 în octombrie

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Condiționalitățile impuse de PNRR nu permit nicio majorare de salarii, de sporuri nu poate fi vorba, a declarat Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului, potrivit edupedu.ro

Acesta a spus că după discuții cu sindicatele le-a oferit acestora posibilitatea de a emite un card, cu bani din fonduri europene, prin care profesorii și personalul didactic auxiliar să primească 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie.
Potrivit lui Neacșu, s-a discutat ca de un card să beneficieze și personalul nedidactic, dar suma în cazul acestora să fie de 500 de lei.
Sindicatele discută oferta primită de la cei 4 miniștri prezenți și vor ieși cu un răspuns, după consultări cu liderii adunați la sediul FSLI. Sunt peste 100 de lideri sindicali județeni și regionali la ședința respectivă.
Declarațiile făcute de Marian Neacșu:
Am avut o discuție lungă și fructuoasă, un dialog decent, corect, onest cu colegii reprezentanți ai celor trei federații sindicale. Am discutat pe parcursul acestor câteva, nu puține ore, nu în contradictoriu, ci foarte constructiv, despre câteva lucruri care sunt foarte clar și foarte bine trasat. Este foarte clar în momentul acesta că determinat de conținalitățile europene stabilite prin PNRR, nu poate să fie vorba despre niciun fel de creștere salarială, colegii din învățământ sunt în momentul ăsta la maximul grilei, iar acest Guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul ăsta de acordare de sporuri și s-a discutat foarte constructiv despre faptul că în programul de guvernare care va fi prezentat imediat ce noua așezare a coaliției va constitui viitorul Guvern și va veni în fața Parlamentului, prioritatea numărul unu va fi educația.
 
Al doilea lucru foarte important este că începând cu 15 iulie, atunci când Banca Mondială ne va transmite, în calitate de consultant, primele informații referitoare la noua lege a salarizării, prima categorie socio-profesională care va veni să discute la Ministerul Muncii, împreună cu Ministerul Educației, noua grilă de salarizare va fi, evident, educație față de discuțiile anterioare purtate pe parcursul săptămânii trecute în weekend și în weekend cu reprezentanții confederațiilor sindicale din învățământ, oferta suplimentară a Guvernului pentru recunoașterea calității și redefinire a demnității carierei de profesor de dascăl va fi aceea a acordării a unei sume în luna iunie și a unei sume în luna octombrie, legată de cele două evenimente foarte importante pentru lumea educației, care va consta într-un card pentru cariera profesională acordată personalu didactic care înseamnă profesor și personalul auxiliar. Suma propusă este de 1.000 lei pentru luna iunie și 1.500 lei pentru luna octombrie.
 
De asemenea, din discuții s-a solicitat și am fost de acord ca o astfel de sume să fie acordate și pentru personalul nedidactic, în cuantum de 500 lei în luna iunie și de 500 lei în luna octombrie. Și avem în vedere, așa cum cunoașteți, exact cum cunoașteți cu toții. Astăzi a fost pus în dezbatere publică și va fi adoptat în ședința de Guvern de vineri proiectul de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Muncii prin care toate categoriile de personal care nu au ajuns la maximum pe grila din anexa opt vor ajunge la acest nivel.
 
Ce pot face cu aceste carduri? Mai exact, vorbim doar de achiziționare a materialelor didactice sau pot folosi aceste carduri și în scopuri personale în cea mai mare măsură sumele prevăzute din aceste în aceste carduri vor fi folosite pentru cariera didactică (...).

 

În ultimele zile au vorbit despre o creștere salarială pentru debutați, să ajungă la 4.000 lei net, iar un profesor la final de carieră la 7.000 lei net. Cum e această propunere?
Deci, ceea ce v-am spus mai devreme este că propunerea care va rămâne în vigoare este aceea pe care v-am prezentat. Acele elemente pe care dvs. le-ați prezentat vor fi avute în vedere la negocieri în momentul în care vom discuta noua grilă de salarizare.
 
Ce se va întâmpla mâine cu școlile? Vor ajunge copiii la școală? Se întorc profesorii la catedră sau continuă această grevă?
Îmi este foarte greu să spun în momentul ăsta. Eu cred că după discuțiile care le-am avut acum am motive serioase de optimism, dar lucrul ăsta evident că nu depinde numai de noi, oferta bine fundamentată în nivelul potențialității efective pe care Guvernul o poate pune la discuție în acest moment ac conturat această ofertă în țară și vom primi un răspuns exact mâine, în prima parte a zilei.
La finalul interviului, întrebat de reporterii edupedu.ro dacă mâine părinții își trimit copiii la școală, acesta a declarat că mâine, în prima parte a zilei vom afla dacă profesori continuă greva sau dacă o opresc.
 
sursa: edupedu.ro

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii