Imprimă această pagină

Tații pot fi prezenți la nașterea copilului. Accesul aparținătorilor în spitale rămâne restricționat

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a anunțat joi că a transmis o informare spitalelor prin care se permite accesul taților la nașterea copilului, în anumite condiții.

În rest, accesul aparținătorilor în spitale rămâne restricționat: Ar fi un efort suplimentar pe umerii personalului medical.

”Am dat de exemplu în cursul acestei săptămâni o informare, transmisă de colegii de la INSP la solicitarea noastră, care permite accesul taților la nașterea copilului, în anumite condiții”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, la sfârșitul ședinței de Guvern.

Ministrul susține însă că accesul aparținătorilor în spitale rămâne restricționat.

”Pe măsură ce vedem că se adaptează spitalele la noul flux, pe măsură ce vedem că presiunea pe spitale scade, putem să începem să permitem și accesul aparținătorilor. Dar acum, în acest moment, accesul aparținătorilor înseamnă un efort suplimentar de verificare, de echipare, efort care vine tot pe umerii personalului medical, care a fost deja destul de greu încercat în ultimul an și jumătate”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Astfel, potrivit recomandărilor emise de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), o persoană desemnată de gravidă poate fi prezentă în sala de naștere dacă aceasta solicită în prealabil acest lucru și în condițiile impuse de unitatea sanitară unde are loc nașterea. Aceste condiții se aduc la cunoștință din timp gravidei, în condițiile în care nașterea este programată, în serviciile de primiri urgențe sau la ultimul control la medicul obstetrician. 

Persoana desemnată trebuie să fie clinic sănătoasă, să nu prezinte semne clinice de infecție respiratorie acută și să îndeplinească una dintre următoarele condiții:

• este vaccinată anti-COVID-19 și are cel puțin 10 zile de la vaccinarea completă;

• are un test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte;

• a trecut prin infecția SARS-CoV-2 și nu au trecut mai mult de 90 de zile de la confirmare.

Persoana desemnată trebuie să fie echipată corespunzător, cu halat de unică folosință, botoși, capelină, mască, vizieră și mănuși de unică folosință asigurate de spital. 

Personalul medico-sanitar care asistă la naștere trebuie să ceară aceste dovezi de la persoana desemnată să asiste la naștere și să le atașeze fișei de internare a gravidei. Triajul epidemiologic și solicitarea documentelor se realizează de către personalul secției de obstetrică-ginecologie.

 

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii