Campanie de informare, educare, comunicare: Sănătatea Reproducerii

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În cadrul Programului Național de evaluare și promovare a sănătății, în luna februarie 2023 se organizează campania de informare-educare-comunicare Sănătatea Reproducerii, având sloganul: Protejează-ți sănătatea! Sănătatea Reproducerii: dreptul și responsabilitatea ta!

La nivelul județului Satu Mare au avut loc evenimente de informare despre tema sănătății reproducerii, cooptând personalul cabinetelor școlare care la rândul lor vor ajuta la informarea și educarea adolescenților, tinerilor privind acest subiect. Sănătatea reproducerii cuprinde noțiuni de igienă, anatomie, fiziologie, prevenirea bolilor, în special bolilor cu transmitere sexuală și despre contracepție, pentru evitarea sarcinilor nedorite și avortului.
Nu este vorbă de încurajarea activității sexuale la adolescenți ci sublinierea responsabilității în acest context, atrăgând atenția asupra consecințelor care ar pune la încercare fizică și psihică prea mare adolescenții. Se dorește ca adolescentele să nu devină victima fenomenului „copil cu copil”, adică prevenirea sarcinii la adolescente, precum și a infecțiilor cu transmitere pe cale sexuală. Adolescenții nu mai sunt copii, dar încă nu sunt adulți, ci persoane în plin proces de dezvoltare a personalității.
Cumulând cunoștințe importante la vârsta aceasta vor fi în măsură să-și dirijeze viața de adult ca să fie sănătoasă și fericită, să învețe să fie capabili pentru a lua decizii informate, corecte, responsabile.
Chiar dacă fenomenul sarcinii în rândul adolescentelor are tendința de a scădea la nivel european, în România această tendință este mai puțin accentuată.
Aproximativ 44% dintre copiii din mame cu vârste mai mici de 15 ani și 19% dintre cei provenind din mame cu vârste între 15-19 ani, născuți în statele membre UE au fost înregistrați în România. 1 din 2 născuți vii la adolescente 10-14 ani din UE se regăsește în România.1 din 5 născuți vii la adolescente 15-19 ani din UE se regăsește în România.
Sarcinile la adolescente sunt însoțite de probleme atât pentru mamă, cât și pentru făt. În condițiile în care aparatul genital al mamei nu este pe deplin maturizat, riscul de eclampsie, endometrită puerperală și infecții sistemice este mai mare față de mamele cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani.
În plus, nou născuții provenind din mame cu vârste mai mici de 20 de ani se confruntă cu riscuri mai mari de afecțiuni neonatale severe, greutate mică la naștere și naștere prematură.
A da naștere la o vârstă fragedă, pe lângă posibilele complicații pe timpul sarcinii, implică probleme majore pentru mamă precum: abandonul școlar cauzat de sarcină și nașterea copilului, imposibilitatea de a îngriji bebelușul, probleme economice etc. 
Printre strategiile care s-au dovedit eficiente pentru reducerea fenomenului sarcinilor la adolescente se numără : amânarea debutului vieții sexuale, decizia de a începe viața sexuală în urma unei corecte informări, educația privind metodelor de prevenție și utilizarea metodelor contraceptive adecvate.
Prezervativul are o valoare deosebită printre metodele contraceptive, fiind singura metodă care, aplicată regulat și corect, poate asigura evitarea contactării infecțiilor cu transmitere sexuală.
Dorim să încurajăm adolescenții să se informeze din surse sigure, să discute despre sănătatea reproducerii cu un cadru medical și să apeleze la părinți cu încredere pentru orice problemă de ordinul trupului sau sufletului. Familia și comunitatea poate sprijini tinerii în pregătirea, informarea, educarea pentru a adopta un comportament sexual responsabil.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii