alegeri locale 2024 pnl adrian cozma 
alegeri locale psd satu mare varianta2
banner udmr alegeri locale 2024 smnews

Un grup de tineri din centrele de plasament, în vizită la Penitenciarul Satu Mare

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Marți, 13 februarie, în cadrul proiectului „Adolescență fără dependență”, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare-Biroul Siguranță Școlară au vizitat Penitenciarul Satu Mare împreună cu un grup de elevi aflați în sistemul de protecție socială. 

Lipsa unei familii și experiențele traumatizante din copilărie își pun amprenta asupra copiilor instituționalizați, majoritatea dintre aceștia neavând conexiuni interumane profunde și de încredere și nici rădăcini la care să se poată întoarce când sunt în situații dificile de viață. O categorie deosebit de vulnerabilă, tinerii crescuți în sistemul de protecție socială prezintă un risc mult crescut față de co-vârstnicii lor, de a se implica în acte infracționale și în consum de substanțe interzise, ca mod de a evada dintr-o realitate pe care nu o pot accepta, dar și de a atrage atenția asupra propriei persoane, în lipsa unor valori morale clare.
Profitând de vacanță, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au organizat cu sprijinul D.G.A.S.P.C. o vizită în Penitenciarul Satu Mare, la care au participat 22 de adolescenți cu vârste între 14 și 18 ani, din 5 centre rezidențiale de protecție socială.
Elevii au avut ocazia să viziteze Penitenciarul Satu Mare, să afle despre cum arată o zi din viața unui deținut, care sunt drepturile și obligațiile persoanelor aflate în detenție, fiind îndemnați de personalul de aici să fie de partea legii și să revină în penitenciar ca angajați și nicidecum ca persoane lipsite de libertate. De asemenea, participanții au fost încurajați de reprezentanții poliției să își croiască propriul drum în viață, luând exemplul altor tineri crescuți în aceleași condiții care prin muncă și efort voluntar, dar mai ales prin alegerea de a sta departe de anturaje nepotrivite și comportamente de risc, au reușit să realizeze lucruri importante, de la finalizarea cu succes a studiilor universitare, până la întemeierea propriilor familii.
Întâlnirea elevilor cu doi deținuți care și-au expus propria poveste de viață și alegerile greșite care i-au condus pe drumul spre pierderea libertății a fost momentul culminant al vizitei. Libertatea și posibilitatea de a–și întemeia propria familie sunt cele două mari pierderi subliniate de unul dintre deținuți, consecințe directe ale infracțiunilor comise în contextul consumului de alcool și substanțe interzise. 
Proiectul Adolescență fără dependență este derulat de Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare-Biroul Siguranță Școlară în parteneriat cu Penitenciarul Satu Mare, Inspectoratul Școlar Județean, Serviciul de Probațiune și D.G.A.S.P.C. și se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani, o categorie de risc în ceea ce privește debutul în consumul de substanțe interzise. Proiectul vizează  reducerea consumului de droguri și a riscului de implicare a elevilor în  infracțiuni asociate acestuia și se derulează pe parcursul a 6 luni (noiembrie 2023-mai a.c.).

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii