alegeri locale 2024 pnl adrian cozma 
SmartThings Banner 735x200 MG RR 01

Congres de medicină dentară ”Transilvania”, la Cluj Napoca

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Am intrat într-o epocă a calculatorului și a tehnologiilor digitale. Stomatologia este unul din domeniile medicale în care calculatorul a pătruns atât de profund în tehnologiile specifice încât conceperea practicii stomatologic fără computer este o abordare nerealistă”, susține prof. dr. Radu Septimiu Câmpian, președintele congresului.
Congresul de medicină dentară Transilvania din acest an a propus o temă de actualitate și de interes maxim în practica stomatologică, respectiv implicarea tehnologiilor computerizate în diagnostic și tratament în medicina dentară. Plecând de la premisa componentei tehnice a practicii stomatologice și de la caracterul liberal al profesiei, tendințele actuale de dezvoltare ale serviciilor medicale din medicina dentară sunt indisolubil legate de implementarea evidentă și benefică, dar și costisitoare a tehnologiilor bazate pe calculator. Ritmul accelerat de dezvoltare a metodelor medicale computerizate a ajuns să devanseze nivelul de formare profesională al medicilor stomatologi și ca urmare se impune ca o necesitate stringentă o ofertă de educație medicală continuă și perfecționare profesională în acest domeniu. Cererea de servicii medicale stomatologice de înaltă performanță, estetice și fiabile este în creștere continuă. Congresul din acest an vine în întâmpinare acestei tendințe și oferă participanților pachete de informații teoretice pertinente și actuale, oportunitatea unor workshop-uri tematice și comunicări din partea medicilor practicieni. 
Tehnicile de imagistică digitale inovative sunt performante și extrem de utile în practica curentă. Ele permit o comunicare cu pacienții net superioară calitativ, astfel pacientul poate înțelege și poate decide în cunoștință de cauză soluția terapeutică cea mai porivită. Reabilitările bazate pe reconstrucții prin sisteme computerizate au trecut de faza experimentală și sunt azi aplicate pe scară largă datorită calității dispozitivelor protetice, accesibilității în creștere a acestor tehnologii și datorită cererii tot mai mari din partea consumatorilor de servicii stomatologice. Eliminarea riscului de eroare umană din tehnologia de manufacturare a dispozitivelor protetice este un element de importanță majoră care crește considerabil calitatea execuțiilor lucrărilor protetice. În concordanță cu exigențele estetice tot mai crescute ale pacienților, metodele de tratament computerizat devin soluția optimă de satisfacere a nevoilor de reconstrucții eficiente, bine integrate biologic și corespunzătoare estetic.
Lectorii invitați sunt personalități din țară și din străinătate cu competență recunoscută în aceste domenii de excelență ale stomatologiei. De asemenea, comunicările prezentate de medicii care aplică în mod curent astfel de tehnologii oferă prilejul de a împărtăși cu colegii experiențele lor proprii din domeniu privind beneficiile și avantajele tehnologiilor computerizate, precum și riscurile, dificultățile, accidentele, complicațiile posibile ale acestora. Astfel de abordări permit discuțiile și analizele pe caz clinic având ca moderatori medici stomatologi practicieni cu experiență în domeniu. Având în vedere caracterul liberal al profesiei de medic dentist, aspectele de ordin juridic și de legislație sunt extrem de importante și ca urmare, o secțiune a congresului oferă prezentări privind legislația actualizată din domeniu și informări privind aplicarea procedurilor interne. Modificările legislative survenite în ultimul an, practic de la congresul precedent, vor fi orientate spre reglementările privind drepturilor pacienților și normativele pentru asigurarea calității actului medical și a siguranței pacientului.
Congresul de medicină dentară Transilvania are prin tradiție o temă de istorie locală, ca o componentă culturală a evenimentului. În acest an, am propus o temă de importanță majoră pentru istoria Transilvaniei, respectiv Școala Ardeleană. Această mișcare iluministă orientată spre emanciparea socială, politică și culturală a românilor și spre demonstrarea originii latine a poporului român are multiple aspecte particulare printre care și acela că nu a avut un caracter antireligios, din contră ea a fost inițiată și susținută din sânul bisericii greco-catolice. Trecerea de la grafia chirilică a limbii române la cea latină este una din realizările importante, care au schimbat cursul istoriei. Un documentar asupra acestui eveniment istoric important și evocare unor personalități marcante ale epocii vor putea fi găsite în volumul de rezumate al congresului. De asemenea, se va audia muzică lăutărească românească specifică epocii.
Congresul se adresează tuturor medicilor dentiști dar conține și secțiuni dedicate unor specialități medico-dentare, având în vedere creșterea numărului de specialități în medicina dentară la șapte specialități. De asemenea, studenții dar și medicii din alte domenii conexe sunt așteptați să participe la eveniment. Sunt așteptați peste 500 de participanți.
Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu este un centru de cercetare științifică puternic. Centrul de cercetări pentru genomică funcțională, biomedicină și medicină translațional alături de Centrul de Cercetări Avansate Medfuture sunt două locații lae universității în care tineri medici dentiști și cercetători derulează studii valoroase și o parte dintre rezultatele acestora vor fi prezentate în cadrul congresului. În prezent, nu mai putem face o demarcație clară între cercetare și practică, temele de cercetare fiind inspirate de practica stomatologică iar rezultatele cercetărilor au un pronunțat caracter aplicativ.
Beneficiarii Congresului de medicină dentară Transilvania sunt medicii stomatologi dar în aceeași măsură considerăm că adevărații beneficiari vor fi pacienții, ei fiind cei care vor beneficia în cea mai mare măsură de creșterea competenței medicilor. Pe o piață a serviciilor medicale stomatologice în plină expansiune nevoia de implementare competentă a celor mai moderne și performante tehnologii este o cerință la care organizatorii congresului doresc să răspundă în cât mai mare măsură.
Lucrările congresului se vor desfășura în Aula Magna a universității precum și în câteva locații conexe, unde se vor derula secțiuni speciale țintite pe grupuri mici de participanți și work-shopuri aplicative.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii