alegeri locale 2024 pnl adrian cozma 
SmartThings Banner 735x200 MG RR 01

Dakar 2016. Emanuel Gyenes #33 este pe 20 la general, după prima săptămână

Etapa 7 (9 ianuarie): Uyuni — Salta (793 km; probă specială de 353 km).
Etapa a șaptea a marcat reîntoarcerea concurenților în Argentina, punctul final fiind regiunea Salta însă, din păcate, etapa a consemnat decesul unui spectator în vârstă de 63 de ani accidentat de francezul Lionel Baud, aflat la volanul unui model Mitsubishi Lancer.
La motociclete etapa a șaptea a revenit cvintruplului campion mondial de enduro Antoine Meo, aflat la prima participare în raliul Dakar. Cu siguranță pe viitor va deveni un concurent redutabil. Deși Goncalves s-a oprit pe probă timp de 10 minute pentru a-și ajuta rivalul, pe Matthias Walkner, a rămas la conducerea ostilităților la general. Australianul Price și Svitko, piloți KTM ocupă în continuare 2 și 3 pe podium.
Spaniola Laia Sanz și-a atins obiectivul de a ajunge pe locul 15 la general după un nou parcurs de senzație. Laia a reușit să devanseze câțiva piloți cu sprijin de uzină, însă va avea mult de muncă pentru a reuși să se apropie de performanța de anul trecut, locul 9 la finele raidului.
Românul Mani Gyenes a trecut cu bine peste intemperiile din zona graniței cu Argentina și a urcat la general pe locul 20, având un deficit de o oră și patru minute de liderul Goncalves. Aflat la aproximativ 10 minute de locul 15, românul ar putea obține o performanță senzațională pentru un motociclist român dacă va reuși sa se apropie de topul celor mai buni 15 piloți.
Emanuel Gyenes - Mani #33 a transmis următoarele mesaje pe pagina sa de facebook:
  • ”Ne-am intors din Bolivia in Argentina. Mă bucur deoarece nu m-am simțit bine deloc acolo. Am avut două zile foarte grele în Bolivia.”
  • ”Am ajuns în Argentina însă a doua bucată a probei, cea care trebuia să fie după trecerea graniței s-a anulat din cauza furtunii. Au trecut câțiva rideri iar eu și Frans Verhoven nu am mai apucat să trecem pentru că s-a umflat un râu iar concurentului din față noastra i-a fost luată motocicleta de apă. Acum stam într-un hangar ți așteptăm să vedem pe unde vom merge către Salta. Mă simt mult mai bine acum de când am coborât de la altitudine.”
  • ”Așa a fost în fiecare seară din prima săptămână. Dakarul nu este de loc simplu pentru echipele de asistență. Laci și Szabi au lucrat până noaptea târziu ca să am motocicleta pregătită pentru ziua următoare. Zilele sunt lungi și pentru ei. Au de mers sute de km până în următorul bivuac și apucă să doarmă mai puțin ca noi. Ieri, când am revenit din Bolivia în Argentina, traseul pentru echipele de asistență a fost de peste 1.000 de km.”
La categoria auto, Peugeot și-a continuat dominația prin Carlos Sainz care a dominat etapa, respectiv Sebastien Loeb care l-a devansat pe Peterhansel în clasamentul general. Dacă spre finalul etapei cu numărul șapte Loeb a avut ceva probleme tehnice cu accelerația, ziua următoare sistemul de management al turbinei motorului a dat ceva semne de oboseală. Problemele lui Despres încă de la începutul săptămânii, mici dificultăți la mașina lui Sainz în zilele care au urmat, iar mai apoi problemele lui Loeb vor continua să îi dea mari bătăi de cap lui Bruno Famin, directorul sportiv de la Peugeot.
Cei trei piloți Peugeot sunt îndeaproape urmăriți de qatarezul Al-Attiyah de la Mini care încă mai speră la un nou succes în Dakar.
Quad-urile au avut și ele un nou lider de moment în persoana lui Lucas Bonetto, însă la general continuă să domine frații Patronelli, cu mai tânărul Alejandro în fața fratelui Marcos.
La camioane rusul Nikolaev (Kamaz) a dominat autoritar etapa profitând de problemele lui Hans Stacey, liderul de până atunci. Pilotul MAN, Pieter Versluis s-a ținut aproape de Nikolaev și la finele zilei a trecut la conducere în clasamentul general în fața veteranului de Rooy de la Iveco. Locul 9 în etapa a șaptea l-a trimis pe Stacey până pe locul 5 la general.
Duminică 10 ianuarie concurenții vor avea parte de o pauză înaintea ultimei săptămâni a Dakar-ului. Dacă pentru piloți va fi zi de odihnă, nu același lucru se va întâmpla și cu strategii echipelor care vor trebui să schițeze planurile ultimului asalt.

foto: facebook/Emanuel Gyenes - Mani
text: pitstops

Media

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii