MITING. „Muncim pe datorie, rușine să vă fie!”

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP) organizeaza Mitingul „Muncim pe datorie, rusine sa va fie!”, joi,
13 august 2015, incepand cu ora 09,00, la sediul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, ca urmare a nerespectarii ultimatumului (10.08.2015) stabilit de SNLP pentru plata integrala a drepturilor salariale restante de opt luni. In functie de raspunsul angajatorilor, SNLP va continua protestele pe termen nedeterminat.
Membrii Sindicatului Speranța din Penitenciarul Satu Mare se solidarizează cu Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare. Potrivit declarațiilor președintelui Dorin Vaida, Sindicatul Speranța numără în prezent 114 membri care în data de 13 august vor purta banderole negre de doliu pentru pierderea demnității unei profesii, sub sloganul: ”Muncim pe datorie, rusine sa va fie!”.
Incepand cu data de 13 august 2015, toti salariatii din penitenciare vor purta banderole negre, in semn de sustinere a actiunilor declansate de SNLP si de doliu pentru pierderea demnitatii unei profesii.
Potrivit conducerii SNLP, Ministerul Justitiei (MJ) in complicitate cu Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) au depasit L.I.M.I.T.A. de toleranta a personalului: ”Lasitate-Incapacitate-Minciuna-Incompetenta-Tradare-Abuz”
• Lasitatea – materializata in fuga de raspundere si de dialogul social; MJ si ANP nu reactioneaza si nu-si indeplinesc atributiile legale decat sub amenintarea protestelor, prima tendinta fiind de ignorare sau chiar de incalcare a legilor. Pentru emiterea unor ordine obligatorii prin lege, MJ a reactionat cu patru luni intarziere doar dupa ce a fost aprobata organizarea unui miting la sediul MJ pe data de 4 martie 2015. La distanta de inca patru luni de atunci, drepturile reglementate prin ordinele respective sunt inca restante.
• Incapacitatea - de a identifica solutii pentru finantarea decenta a sistemului penitenciar criticat aspru dar zadarnic de mass-media si de opinia publica pentru conditiile invechite de detentie, de siguranta si de munca. MJ/ANP prefera sa induca public o situatie stabila si sigura a sistemului penitenciar decat sa admita carentele si sa sa evidentieze riscurile, fundamentand solicitari pentru finantarea corespunzatoare.
• Minciuna – ridicata la rang de strategie prin care ANP incearca sa mentina pacea sociala benefica stabilitatii posturilor inalte, dezorientand salariatii prin decizii si informari haotice, indicand termene false de plata a unor restante salariale si asumand promisiuni fara fundament, niciodata puse in practica.
• Incompetenta - MJ/ANP a dus la lipsa bugetului si a normelor de aplicare a legislatiei care impune compensarea muncii prestate peste timpul normal de lucru, decontarea unor drepturi statutare sau acordarea unor majorari salariale decise de guvern inca din anul 2014; prelungirea unor demersuri pana la pierderea scopului si deturnarea interesului; lipsa de profesionalism si de reactie, MJ/ANP multumindu-se sa studieze de la distanta si sa copieze selectiv demersurile colegilor din politie (MAI).
• Tradarea - propriului personal suprasolicitat si trimis in misiuni riscante, fara dotari si forte corespunzatoare, conform legii; accentul pe sanctiuni ca unica modalitate de motivare si de stimulare a performantei. MJ/ANP contabilizeaza sute de mii de ore suplimentare de munca necompensate, in crestere permanenta, fara nicio tresarire, masura sau solutie.
• Abuzul – de putere manifestat prin decizii unilaterale, netransparente, prin incalcarea Acordului colectiv de munca si atitudine aroganta in relatia cu sindicatele. Ignorarea solicitarilor punctuale, periodice ale SNLP in planul drepturilor salariatilor.

REVENDICĂRI / MOTIVE
• DEBLOCAREA (FINANTAREA) DE URGENTA A 1.000 DE POSTURI VACANTE (OCUPARE PRIN CONCURS)
Numarul de posturi prevazute pentru sistemul penitenciar este mult sub limita prevederilor legale. Afirmatia este probata de primele aplicari (2015) ale standardelor propuse de SNLP care indica un necesar real de posturi aproape dublu fata de cel existent. In prezent, pentru sistemul penitenciar sunt prevazute 15.500 posturi dintre care 3.000 sunt vacante in mod constant in ultimii 8 ani. Raportul personal/detinuti (1:3) este alterat prin comparatie cu alte state UE avand in vedere faptul ca in Romania absolut toate misiunile cu detinuti sunt efectuate de personalul din penitenciare inclusiv escortare/transfer, iar unitatile si dotarile sunt uzate moral si insuficiente. Romania cheltuie mai mult cu plata unor procese pierdute decat cu investitiile in conditii de detinere/munca.
• COMPENSAREA ORELOR SUPLIMENTARE CU TIMP LIBER SAU PRIN PLATA UNOR MAJORARI SALARIALE
Schema de personal subdimensionata (necesar minim crestere: 50%) suprapusa pe capacitatea legala de detinere mult depasita (necesar minim crestere: 30%) genereaza suprasolicitarea personalului existent (12.500 salariati) si implicit un numar enorm de ore suplimentare de munca (500.000) imposibil de compensat si in crestere permanenta. Efectele insuficientei resurselor sunt resimtite strict de salariatii actionati in instanta in nume propriu, lipsiti de orice protectie fizica sau juridica. In plus, functionarii cu statut special din sistemul administratiei penitenciare muncesc pe datorie, asteptand de aproape un an drepturile datorate.
• ACHITAREA DREPTURILOR CUVENITE PERSONALULUI LA ZI SI FARA RESTANTE ISTORICE
Nu au fost achitate drepturile salariale hotarate de Guvernul si Parlamentul Romaniei in anul 2014 pentru personalul din structura de aparare nationala. Personalul din penitenciare nu a beneficiat niciodata in istoria sistemului de echipament pe anul in curs ci doar sub forma de restanta pentru anul anterior. Echipamentul achizitionat in anul 2014 este de o calitate foarta slaba chinuind salariatii pe canicula si cuprinde un numar mult mai mic de articole in comparatie cu alte institutii din structura de aparare nationala (in consecinta si valoarea acestuia este mult mai mica). In penitenciare nu au fost acordate majorarile salariale decise in 2014 pentru munca in zile de repaus saptamanal sau sarbatori legale (care se platesc in celelalte institutii din structura de aparare din luna ianuarie 2015). Asistentii sociali si personalul medical nu beneficiaza nici in luna august 2015 de majorarea de 100 de lei brut cuvenita conform OUG 70/2014. Statutul special aprobat prin lege organica in anul 2004 include drepturi care nu au fost niciodata acordate. MJ/ANP nu stiu sa raspunda daca beneficiem sau nu de vouchere de vacanta si in ce conditii.
• SANCTIUNI/DEMITERI PE CRITERII DE INCOMPETENTA A VINOVATILOR DIN CONDUCEREA ANP
Nu se respecta Acordul colectiv in vigoare privind regimul zilei de 29 iunie (ziua personalului din sistemul penitenciar – stabilita ca avand regimul unei zile de sarbatoare legala). Sunt emise adrese confuze (secrete pentru sindicate) care indruma gresit unitatile in materie de drepturi asumand interpretari pe langa lege si termene care nu se respecta. Nu sunt respectate dispozitiile legale si regulamentare care stabilesc numarul de salariati pentru fiecare misiune si nici normele de personal pe domenii. Pentru a suplini lipsa de resurse umane, angajatii disponibili primesc atributii suplimentare prin anexe ale fiselor posturilor, astfel incat un agent este utilizat abuziv pentru o medie de 2-3 posturi avand fise de post universale adaptate la toata gama de misiuni din anumite sectoare. Din acelasi motiv agentii sunt obligati sa exercite pe termen nedeterminat (si peste 10 ani) atributiile unor posturi de ofiteri inclusiv cu functie de conducere, prin decizii ale directorilor de unitati emise ilegal, nefiind remunerati ci doar sanctionati daca gresesc. Sunt incalcate prevederile care stabilesc limita de timp pentru imputernicirile pe posturi.
• ASUMAREA DE MINISTRUL JUSTITIEI A TERGIVERSARILOR IN PLAN NORMATIV/SALARIAL, ASUMAREA NETRANSPARENTEI
MJ a consacrat ca „tactica anti-personal” evitarea sau cel putin intarzierea deliberata a emiterii unor norme metodologice atribuite de lege in sarcina ordonatorului principal asigurand astfel premisele respingerii unor procese viitoare pentru revendicarea drepturilor legale pe motivul... lipsei normelor metodologice. Astfel, in timp ce alte institutii au emis norme pentru aplicarea legislatiei unitare de salarizare, la nivel MJ/ANP se afirma neaplicarea legii, aceeasi tactica fiind aplicata si in cazul majorarilor salariale (intarzieri de 4 luni in emiterea normelor, intarzieri de 8 luni in acordarea drepturilor). Modificarea statutului special cu denumirea de politie penitenciara este in faza de proiect de doi ani. MJ/ANP ignora cu relaxare solicitarile multiple ale SNLP de convocare (obligatorie prin Acord colectiv) a Comisiei mixte privind sistemul penitenciar si de asumare a unor decizii clare in plan salarial precum si de prioritizare a problemelor identificate de SNLP (dintr-o lista de 75 de probleme sesizate au fost discutate partial, intr-un interval de 6 luni doar 5 subiecte). SNLP nu a fost consultat de MJ/ANP pe marginea proiectului legii-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice (2015).
• PROTECTIE / CONDITII DE MUNCA
Personalul din penitenciare nu beneficiaza de protectia impusa prin statut special, fiind expus impreuna cu familia agresiunilor si proceselor puse pe rol de detinuti mai ales ca urmare a precaritatii conditiilor si acordarii drepturilor, efecte ale subfinantarii si nu ale lipsei de profesionalism. Sprijinul juridic si material este acordat strict de sindicat in limita resurselor. Simpla declansare a urmaririi penale sau inceperea actiunii penale atrage pierderi salariale uriase pentru un functionar. Lipsesc sporurile de pedeapsa pentru agresarea salariatilor de catre detinuti. Conditiile de munca corespund anilor ’70 siguranta misiunilor si a perimetrelor fiind garantata prin efort profesional, fizic si printr-un volum disproportionat de munca. Accesul la apa in zilele toride se permite alternativ personal/detinuti. Vestiarele cu dusuri sunt existente doar in cateva unitati. Regulile minime europene sunt calibrate pentru Europa nu pentru Romania, fiind totusi stricte doar pentru detinuti nu si pentru personal.


REDĂM mai jos CONȚINUTUL SCRISORII DESCHISE înaintate lui Gabriel Oprea, viceprim-ministru pentru securitate nationala:
”Proteste în penitenciare – multiple restanțe salariale
„Muncim pe datorie”
Stimate domnule viceprim-ministru,
SNLP este un sindicat care reuneste 7.000 dintre cei 12.500 de salariati din sistemul penitenciar, sindicat afiliat la Federatia PUBLISIND (Blocul National Sindical), federatie cu 68 de sindicate si 44.000 de membri din sectorul public, reprezentativa in doua sectoare de activitate si trei grupuri de unitati, printre care grupul de unitati Administratia Nationala a Penitenciarelor.
Va scriem cu disperare dar si cu speranta. Intr-o perioada scurta de timp ati solutionat multe dintre problemele personalului din structura de siguranta nationala, aparare si ordine publica, desi in sistemul penitenciar inca nu sunt percepute efectele concrete ale modificarilor operate incepand cu anul 2015, pentru acest lucru fiind nevoie si de asumarea raspunderii decidentilor din domeniul nostru.
In penitenciare nu am luat contact cu cresterile salariale active deja in alte institutii, ci doar cu lipsa conditiilor decente de munca, cu necesitatea construirii a inca 10 unitati de cate 1000 de locuri pentru a ne incadra in capacitatea legala de detinere, cu sutele de mii de ore suplimentare necompensate rezultate din efectuarea misiunilor legale cu jumatate din numarul salariatilor prevazuti in regulamente, totul concretizandu-se in riscuri pe care personalul si le asuma voluntar si in schimbul celei mai mici remuneratii din structura de siguranta nationala.
Salariatii din armata, politie, jandarmerie, SRI, STS, pompierii, dar si noi functionarii cu statut special din penitenciare va suntem recunoscatori pentru ca ati orientat decizia politica spre redobandirea stabilitatii si sigurantei salariatilor/rezervistilor din aceste institutii, in special in planul veniturilor.
Sistemul administratiei penitenciare este subordonat ministrului justitiei insa personalul nu se regaseste in familia ocupationala „justitie” din punct de vedere al drepturilor si obligatiilor. Facem parte din structura de aparare a Romaniei iar securitatea nationala este un obiectiv primordial mai ales in contextul conflictelor in derulare in proximitatea tarii noastre. Salariatii din aceasta structura trebuie sa aiba siguranta zilei de maine cel putin in planul remuneratiei, similar colegilor din politie si aparare, pentru ca, la randul lor, isi pun vietile in slujba tarii riscand zilnic prin natura profesiei. Ne aflam in misiune permanenta indiferent daca este pace sau razboi si nu vom da inapoi atunci cand tara va avea nevoie de noi.
Domnule viceprim-ministru, cautam pe cineva in care sa credem si pe care sa-l credem. Am incercat fara succes in propria institutie si in ministerul coordonator. Am asteptat 2015 ca pe anul unor reparatii morale, anul in care macar o parte dintre drepturile legale suspendate ar putea fi acordate din nou. Si reparatia s-a produs, cu ajutorul dumneavoastra, in plan normativ.
Suntem aproape in a opta luna din an, iar functionarii publici cu statut special din sistemul penitenciar nu au incasat un leu ca efect al noii legislatii active din prima zi a anului! Nu s-au platit majorarile salariale pentru munca prestata in zile de sarbatoare si repaus saptamanal, precum si pentru misiuni speciale (OUG 83/2014), nu s-a achitat majorarea de 100 de lei brut pentru salariatii din sectorul medical si de reintegrare (OUG 70/2014), nu au fost actualizate valorile normei de hrana si de echipare (OUG 26/2015) si nu s-au platit drepturile de echipament pentru anul in curs.
Daca situatia din penitenciare era una generala la nivelul structurii de aparare am fi inteles ca trebuie sa asteptam anumite etape normele in implementarea noilor masuri adoptate in plan salarial. Insa este de neinteles cum a devenit sistemul penitenciar cu cei 12.500 salariati ai sai, unica institutie din structura care nu reuseste sa plateasca aceste drepturi nici macar la jumatatea trimestrului III al anului, intrucat suntem informati ca perspectivele de plata sunt ulterioare rectificarii bugetare, respectiv la salariul care se va plati pe data de 10 septembrie, fara a avea insa vreo certitudine nici macar cu privire la acest termen.
Intr-un an care trebuia sa fie marcat de reveniri salariale, de recuperarea unor drepturi suspendate incepand cu 2010, intr-un an care trebuia sa fie marcat de pace sociala ca rezultat firesc al cresterii economice a tarii, sindicalistii din penitenciare sunt nevoiti sa organizeze proteste pentru ca nu mai pot indura frustrarea, minciuna si in primul rand neasumarea.
Nu stim cum reusesc alte ministere sau institutii, domnule viceprim-ministru, sa isi respecte la timp obligatiile fata de proprii salariati iar MJ/ANP nu reusesc decat sa invoce in dialogul cu sindicatele legea responsabilitatii fiscale si insuficienta bugetului. Nu stim vreo institutie din Romania care sa primeasca de la inceputul anului un buget suficient pentru toate cheltuielile inclusiv salariale aferente celor 12 luni din an.
Totusi, politistii, militarii, jandarmii si alti colegi din acelasi domeniu beneficiaza de majorarile salariale la zi, incepand cu luna ianuarie 2015, iar noi speram sa primim niste restante in luna septembrie! Functionarul public cu statut special din sistemul penitenciar s-a specializat in restante si exact aceasta va fi si tema mitingului pe care il vom organiza. Pe scurt, muncim pe datorie, domnule viceprim-ministru!
Intelegem ca institutia noastra este subfinantata la capitolul cheltuieli salariale avand un deficit salarial de 10 zile din anul curent insa stim sigur ca nu este absolut nimic nou fata de anii anteriori sau fata de alte ministere. Aceasta este cutuma si procedura in Romania. Rectificarile sunt decisive pentru finalul de an si acopera aceste deficite mai ales daca PIB-ul permite si stim ca permite. Atunci nu ramane decat o explicatie la intrebarile retorice din paragaful anterior si anume ca MJ/ANP sunt singurele institutii din Romania care aleg sa isi asume nerespectarea legislatiei care impune cresteri salariale preferand sa-si asigure doar un serviciu linistit pe pozitii inalte la adapostul unor norme bugetare rigid interpretate.
Asumarea nu este simpla si suntem convinsi ca stiti asta mai bine decat noi, ati dovedit-o. Insa domnule viceprimministru, structura de aparare nationala ar trebui sa functioneze ca un tot unitar. In calitatea dumneavoastra de coordonator al securitatii nationale, va cerem sa nu permiteti aceste nedreptati. Nu mai putem sa acceptam amenintarile cu disponibilizarea aruncate de fiecare data cand ne cerem drepturile, nimic in plus. Si mai grav de atat, drepturi restante care se tot acumuleaza!
PUBLISIND/SNLP asteapta data de 10 august 2015 indicata angajatorilor ca ultimatum, prin adrese scrise la care nu am primit nici raspuns si nici vreo invitatie la dialog. Daca in cuantumul salariului care se va plati la acea data nu se vor achita toate restantele cuvenite personalului, enumerate explicit in corespondenta derulata cu angajatorii, ulterior acestei date vom organiza proteste in tot sistemul penitenciar, cu toata forta si pana la solutionarea revendicarilor. Nu ne dorim sa atragem atentia inutil si nici sa generam perturbari in structura de aparare, dar alte solutii efectiv nu ne-au mai ramas. Va datoram aceasta informare in contul eforturilor pe care le-ati facut pentru aceasta structura si ne exprimam increderea ca nu veti ignora mesajul nostru si solicitarea de sprijin.”
Cu deosebita consideratie
Stefan TEOROC
Presedinte SNLP

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii