Curs de perfecționare, la Turulung

Pedagogii Școlii Gimnaziale Turulung au participat la un curs de perfecționare cu durata de două zile. Ei vor implementa o metodă utilizată cu succes în străinătate.
Școala Gimnazială Turulung și Centrul Comunitar ”Sf. Martin de Tours” al Caritas au început o colaborare mai strânsă în vederea soluționării unei probleme care afectează comunitatea locală. Copiii proveniți din medii defavorizate care frecventează instituția Caritas din Turulung sunt în același timp și elevi ai școlii locale, de aceea pedagogii celor două instituții au hotărât să-și unească forțele pentru dezvoltarea și integrarea acestor copii.
Organizația Caritas colaborează de mai bine de trei ani cu Școala Gimnazială ”Adalbert al IV-lea” din Hejőkeresztúr (Ungaria). Instituția educațională a devenit renumită atât în țară, cât și peste hotare datorită rezultatelor obținute în dezvoltarea și integrarea copiilor proveniți din medii defavorizate. Programul de Instruire Complexă (PIC) este un program important derulat în cadrul școlii din Hejőkeresztúr, acesta dovedindu-se a fi atât de eficient, încât a fost preluat de numeroase unități școlare din Ungaria.
În anul 2017 s-a născut ideea că PIC-ul ar putea eficientiza și munca pedagogilor din România. Sárosi Tiberiu, directorul Școlii Gimnaziale Turulung a primit oportunitatea cu bucurie și și-a oferit tot sprijinul chiar din prima clipă. Pedagogii din Turulung au vizitat școala din Hejőkeresztúr pentru a observa cum funcționează acest program în practică, iar cele constatate fiindu-le pe plac, au căzut de acord că ar dori să lucreze și ei cu această metodă. Procesul de implementare preconizat a fost de 9 luni, primul pas fiind cursul de perfecționare finanțat din fonduri elvețiene, organizat în data de 16 și 17 februarie. La curs au participat opt învățătoare și opt profesori de la Școala Gimnazială Turulung, respectiv trei specialiști Caritas.
Programul de Instruire Complexă a fost prezentat în cadrul unui curs interactiv de către doamna Tóth Józsefné Mária, profesoară de limba maghiară și geografie la Școala Gimnazială ”Adalbert al IV-lea” din Hejőkeresztúr, trainer PIC.

Ce este PIC?
Scopul Programului de Instruire Complexă este dezvoltarea, respectiv îmbunătățirea abilităților sociale și de comunicare. PIC este o metodă specială bazată pe cooperare, care se axează pe activități de grup. În cadrul grupurilor, membrii acestora îndeplinesc diverse roluri, iar de-a lungul activităților, aceste roluri se schimbă. Datorită metodei PIC, copii cu abilități și niveluri de cunoștințe diferite învață să colaboreze eficient pentru a rezolva împreună sarcinile primite. În cazul în care cel puțin 20% din orele de curs sunt susținute utilizând metoda PIC, se pot constata schimbări pozitive în comportamentul copiilor chiar și după trei luni – susține specialistul în educație maghiar.
Kása Boglárka, profesoară de limba maghiară la Școala Gimnazială Turulung a participat la acest curs, afirmând că a reușit să se familiarizeze cu foarte mult metode utile și interesante. Profesoara consideră că este o idee bună faptul că după fiecare activitate de grup, care durează în medie 15 minute, copiii primesc sarcini individuale pe care le pot îndeplini cu succes numai dacă s-au implicat în activitățile de grup. Pedagogul speră că metoda adaptată cerințelor sistemului educațional românesc, va aduce aceleași rezultate ca și în Ungaria.
În următoarele luni cunoștințele teoretice se vor pune în practică, pedagogii din Turulung fiind sprijiniți în acest demers atât de specialiștii școlii din Ungaria, cât și de specialiștii în educație ale Organizației Caritas.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii