Echinocțiul de toamnă 2024: Momentul de la care începe toamna astronomică din acest an. Ziua este egală cu noaptea

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Începutul oficial al toamnei în emisfera nordică este marcată de echinocțiul de toamnă. 

Este unul dintre cele două momente din an în care ziua și noaptea au aproximativ aceeași durată, creând un echilibru perfect între lumină și întuneric.
Echinocţiul de toamnă 2024 are loc pe 22 septembrie, la ora 15:43, ora României. Momentul  marchează începutul toamnei în emisfera nordică, iar ziua (partea zilei luminată de Soare) va fi egală cu noaptea. În emisfera sudică are loc echinocţiul de primăvară, marcând sosirea primăverii.
Ce este Echinocțiul de Toamnă
Echinocțiul de toamnă are loc atunci când axa Pământului este perpendiculară pe planul orbitei sale în jurul Soarelui. În acest moment, Soarele se află exact deasupra ecuatorului, oferind o distribuție egală a luminii între cele două emisfere.
Deși nu este o egalitate perfectă din punct de vedere al duratei zilei și nopții, această apropiere simbolizează echilibrul și tranziția între vară și iarnă. Termenul „echinocțiu” provine din latină, însemnând „noapte egală”.
Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.
Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.
Singurele excepţii le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord unde începe lunga noapte polară, iar în cea a polului sud, Soarele se află deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară, după cum se explică pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Echinocțiul de toamnă nu este la aceeași dată în fiecare an
De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.
De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii