Banner blato Livrare1 

Şomeri cu duiumul, locuri de muncă „ioc“

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Refuzați de piața muncii, peste 1.400 de sătmăreni s-au pensionat anticipat în ultimii doi ani, chiar dacă au pierdut aproape jumătate din
banii pe care i-ar lua dacă ar mai munci încă 5 ani. Din același motiv, peste 3.400 de tineri sătmăreni cu vârsta de până la 25 de ani au intrat în șomaj direct de pe băncile liceului sau al facultăților. Toate acestea sunt semne că economia noastră nu merge nici pe departe atât de bine și nu reușește să creeze locuri de muncă.
În ultimii doi ani, peste 4.300 de persoane cu vârsta de peste 50 de ani au intrat în șomaj, potrivit evidențelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Satu Mare. Numai de la începutul acestui an, 1.466 de persoane cu vârsta peste 50 de ani au intrat în șomaj.
Statul nu încurajează angajatorii să primească vârstnici la muncă, așa că majoritatea șomerilor trecuți de 50 de ani vin la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă degeaba, deoarece doar 3 din 10 își găsesc un loc de muncă. Astfel, cei care mai au 5 ani până la vârsta pensionării sunt nevoiți să se pensioneze anticipat, chiar dacă astfel pierd aproape jumătate din banii pe care i-ar lua dacă ar mai munci încă 5 ani. Potrivit directorului executiv al Casei Județene de Pensii (CJP), Eugenia Sabou, în perioada ianuarie 2013 - prezent, 1.430 de sătmăreni s-au pensionat anticipat, pierzând aproape jumătate din pensie. "Pot solicita această cerere persoanele care au stagiu complet de cotizare și mai au 5 ani până la vârsta de pensionare. Persoanele care solicită mai repede sunt penalizate cu până la 45%", a spus Eugenia Sabou. De altfel, potrivit datelor Casei de Pensii, în ultimii ani, numărul persoanelor care solicită pensionarea anticipată este în creștere.
Potrivit datelor AJOFM, în perioada 2013 - prezent, din totalul de 4.308 șomeri cu vârsta peste 50 de ani, au reușit să-și găsească un loc de muncă prin intermediul AJOFM Satu Mare, doar 1.301.
Astfel, în anul 2013 figurau 1.436 de șomeri, dintre care 578 și-au găsit un loc de muncă, în anul 2014, din totalul de 1.406 șomeri cu vârsta peste 50 de ani, și-au găsit un loc de muncă doar 639 persoane, în timp ce, dintre cele 1.466 de șomeri cu vârsta peste 50 de ani, înregistrați de la începutul acestui an, doar 84 și-au găsit un loc de muncă.
Potrivit directorului executiv al AJOFM Satu Mare, Simona Derșidan, principalele domenii de activitate în care s-au făcut angajările sunt: construcții, fabricarea mobilei, fabricarea încălțămintei, fabricarea îmbrăcămintei, fabricarea construcțiilor metalice, fabricarea produselor din cauciuc, în agricultură și silvicutură, comerț, transport, baruri și restaurante.
La cealaltă extremă, tinerii sub 25 de ani sunt într-o situație și mai rea. În evidențele Agenției județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare, în ultimii doi ani au figurat ca șomeri 3.420 de tineri sub 25 de ani, dintre care doar 710 au beneficiat de indemnizație de șomaj.
În perioada ianuarie 2013 - prezent, AJOFM a cuprins în cele 72 de cursuri de formare profesională 1.290 de persoane. La finalul cursurilor, 811 persoane s-au încadrat în muncă. Dintre cele 72 de cursuri de calificare organizate de Agenție în perioada 2013 - prezent se numără: confectioner asamblor articole din textile, lucrător în cultura plantelor, cusator piese din piele si inlocuitori, ospatar, bucătar, coafor, frizer-coafor-manichiurist, pedichiurist, contabil, inspector/referent resurse umane, lucrator comercial, zidar pietrar, instalator instalatii tehnico sanitare si de gaze, electrician de intretinere si reparatii, agent de securitate, operator introducere validare prelucrare date, administrator pensiune turistica, asfaltator, camerista, comunicare limba engleza, îngrijitor bătrâni la domiciliu, infirmier, tapiţer, zidar pietrar.

Lasă un comentariu

cbasatumare

Banner Livrare22

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii