Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De la mâncarea servită ”din găleată, ca la porci”, la caserole, bucătărie în regie proprie și din nou la caserole

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Bolnavii din spitalele sătmărene au ”mestecat” ani la rând problema ”mâncării” din spitale, pe care managerii Spitalului Județean de Urgență Satu Mare care s-au perindat în ultimii 4 ani le-au ”servit-o” din ”găleată, ca la porci”, din caserole, apoi din ”bucătăria în regie proprie” și din nou din caserole.

Din 3 ianuarie 2018, bolnavii din spitalele sătmărene primesc mâncare... în caserole. Firma de catering Agrosistem Food SRL Brașov a câștigat licitația organizată de Spitalul Județean de Urgență Satu Mare. Firma va presta servicii de cantină pentru pacienții din Spitalul Județean de Urgență Satu Mare.

Contractul a intrat în vigoare în data de 3 ianuarie 2018 și este valabil pe o perioadă de 3 luni (31.03.2018), cu posibilitate de prelungire prin act adițional pe o durată de cel mult trei luni, respectiv până la data de 30.06.2018, în limita valorii estimate.

Hrana se asigură pentru bolnavii internați pe cele 1.102 paturi, pentru pacienții tratați în centru de hemodializă, precum și pentru medicii care efectuează serviciul de gardă în spital.

Dar, haideți să facem o scurtă retrospectivă a ultimilor 4 ani și să ne reamintim promisiunile și visele managerilor care s-au perindat la conducerea SJU.

În luna ianuarie a anului 2014, prima decizie luată de prospăt instalatul manager al Spitalului Judeţean, de la acea vreme, Erica Venemozer, a fost introducerea sistemului de servire a alimentelor pentru bolnavi în caserole şi cu tacâmuri de unică folosinţă, în condiţii civilizate, în contextul în care înainte de asta pacienţii își primeau mâncarea direct în farfurii, infiermierele plimbându-se cu vasele şi găleţile din plastic pe holuri pentru a ajunge în saloane.

„Mi s-a împlinit un vis, acela de a nu mai vedea mâncare servită din găleată, ca la porci, iar acest nou sistem garantează respectarea întocmai a tuturor condiţiilor de igienă impuse de un spital cu secţii modernizate” – declara managerul SJU la acea vreme, Erica Venemozer.

Doi ani mai târziu, în luna ianuarie 2016, Marcela Papici, următorul manager al Spitalului Judeţean, menționa că dorește renovarea bucătăriei spitalului care ar urma începând cu luna iulie 2016 să furnizeze mâncarea în regim propriu. De fapt, Marcela Papici dorea să ia modelul de servire a hranei aplicat în Spitalului Judeţean de Urgenţă din Zalău, acolo unde se asigură mereu hrană caldă şi în condiţii igienice, fără prea mari costuri suplimentare, iar pacienţii se declarau mulţumiţi.

"Una din problemele majore a spitalului nostru este calitatea mâncării pe care o servim pacienţilor. Vrem să rezolvăm această problemă renovând bucătăria, dotând-o cu o linie tehnologică nouă după modelul spitalului din Zalău. Ne dorim foarte mult ca din luna iulie să începem să facem mâncare pentru bolnavi. Vom angaja personalul necesar, nu avem prevăzut aşa ceva în organigramă însă vom face demersuri spre Ministerul Sănătăţii pentru a ne fi aprobate respectivele posturi“, explica managerul SJU Satu Mare, Marcela Papici.

Decizia acesteia venea ca o concluzie a chestionarelor de satisfacţie pe care pacieţii le completaseră timp de trei luni şi unde aceştia semnalizau calitatea proastă a hranei, subliniind că până la urmă mănâncă ceea ce le aduc rudele. 

"Intenţia noastră este de a renunţa la caserolele din plastic. Vom avea o bandă pe care se vor pune tăvi termorezistente, angajaţii vor pune doar preparatele în recipiente şi se va acoperi totul cu un capac termorezistent. Tava se va aşeza pe un cărucior, iar peste cărucior se va pune o folie care izolează. Tava ajunge la pacient, iar mâncarea ajunge să fie servită caldă şi gustoasă. Tăvile se pun înapoi în cărucioare, acestea revin în bucătărie unde se spală cu ajutorul unei maşini performante şi eficiente“, exemplifica Marcela Papici care, însă, nu a reușit să-și pună în practică... visul.

 Conform Caietului de sarcini, ”Prestatorul are obligația să asigure hrana bolnavilor internați în mod continuu, zilnic, conform orarului stabilit de către beneficiar în conformitate cu necesitățile calorice, cantitative, calitative și de regimuri alimentare solicitate în cele două puncte de lucru Satu Mare și Tășnad. Prepararea hranei și transportul meniurilor pentru bolnavii internați în următoarele locații locația 1 Spitalul Județean de Urgență Satu Mare (strada Prahovei), locația 2 Spitalul Județean II (strada Eroii Revoluției), locația 3 Spitalul Județean 2 Secția boli infecțioase (strada Corvinilor).

Numărul mediu de porții pentru Spitalul Judetean, locatia 1, este de 350 -400 de porții de 3 ori pe zi care cuprinde mic dejun - hrana rece, prânzul - hrana caldă de două feluri, cina - hrana caldă de un fel. Numărul mediu de porții pentru spitalul judetean, locatiile 2 si 3, este de 400 - 450 de porții de 3 ori pe zi care cuprinde mic dejun- hrană rece, prânzul - hrană caldă de două feluri și cina - hrana caldă de un fel. La aceste porții zilnice se adaugă gustările pentru hepatici și leuze, diabetici, medicii de gardă și pentru dializă. Potrivit anexei la Caietul de sarcini, sunt necesare termoboxe pentru transport deoarece cele actuale sunt uzate.

 Comanda pentru numărul de porții pe regimuri alimentare care vor trebui preparate și distribuite secțiilor următoarea zi se va emite zilnic până cel târziu la ora 14 pentru meniurile zilei următoare și va cuprinde exact numărul de porții pe regimurile alimentare prestabilite. Hrana preparată va fi transportată porționat în caserole de unică folosință compartimentate corespunzător. Prestatorul va preda hrana porționată la oficiile alimentare de pe fiecare secție a Spitalului unde va fi preluată de către asistenta șefă sau persoana desemnată de aceasta în vederea distribuirii porților de hrană bolnavilor internați, medicilor de gardă, în conformitate cu tipul de dietă recomandat. In momentul predării meniurilor pe secții, temperatura de servire a acestora se va verifica senzorial de către persoana desemnată, iar în cazul suspiciunii de temperatură scăzută va fi solicitată asistentei de dietetică monitorizarea temperaturii dietei respective prin termometrizare.”

 

 

 

Lasă un comentariu

Centrul Cultural G.M. Zamfirescu

energykardioclub7card