O nouă ediție reușită a celui mai mare festival de șah din istoria județului Satu Mare

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Șah de la Satu Mare a ajuns joi, 8 august, la un bun final. Timp de o săptămână, la Casa Meșteșugarilor din municipiu au mutat piese 246 de șahiști din România, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Germania, Slovacia, Spania și Scoția.

S-a bătut recordul de participare la tradiționalul eveniment care în acest an a dispus de un fond total de premiere de 30.000 lei, cel mai mare din istorie.

Capul de afiș l-a reprezentat Memorialul ”Iuliu Szabo”, turneu care a cuprins 9 runde și la care s-au aruncat în luptă 98 de șahiști. Printre ei trei mari maeștri, o mare maestră, 17 maeștri internaționali și nu numai.

Maestrul internațional Martin Nayhebaver a devenit primul slovac care ridică marele trofeu la FISSM. După 9 runde, Martin a acumulat 7,5 puncte, depășindu-i pe cei trei mari maeștri înscriși în concurs.

Primii 8 de la Turneul A:

General: 1 – IM Martin Nayhebaver (Slovacia) 7,5p, 2 – GM Vlad Jianu (România) 7p, 3 – GM Vasile Sănduleac (Republica Moldova) 6,5p, 4 – GM Dimitry Svetushkin (Republica Moldova) 6,5p, 5 – IM Ihor Nester (Ucraina) 6,5p, 6 – IM Lucian Filip (România) 6,5p, 7 – IM Tamas Balla (Arad) 6,5p, 8 – Ruslan Soltanici (Republica Moldova) 6,5p.

Elo 2001-2100: 1 – Paul Rusan (România), 2 – Andrei Mintău (România), 3 – Samu Sorin (România).

Elo 1901-2000: 1 – Andrei Filip (România), 2 – Constantin Turlea (România), 3 – Tudor Ursente (România).

Elo sub 1900: 1 – Vereș Armand (România), 2 – Sandor Illes (România), 3 – David Botea (România).

Feminin: 1 – WGM Irina Ionescu (România).

Sătmăreni: 1 – Levente Ilonczai (LPS), 2 – Muller Wilhelm (CS Voința), 3 – Matyas Szegedy.

Veterani: 1 – Ervin Mozes (România), 2 – Frink Ferenc (Ungaria), 3 – Alexandru Kutnik (România).

Lucky loser: locul 66 – David Deac (Voința Satu Mare).

”Spunem că pentru toți s-a terminat cu bine. Sigur că cei care au câștigat într-un fel sau altul, puncte Elo, sau premiile puse în joc, o să plece mai mulțumiți. Ca și la Arad, acest turneu foarte puternic a avut parte de o mare surpriză pentru că a câștigat un maestru internațional. Surpriza nu este chiar așa mare. Martin este într-o mare formă și probabil că dacă va participa și la următoarea ediție va veni ca și mare maestru. În orice caz este un câștigător absolut merituos pentru că a reușit să învingă marii favoriți de la acest turneu, pe marii maeștri Svetushkin și Jianu. Putem doar să-l felicităm”, spune Radu Chirilă, arbitru șef.

”Toată lumea a plecat mulțumită! Turneul a avut numeroase premii atât la Memorialul Iuliu Szabo, cât și la Marian Vasile. Spun că a fost o ediție reușită și sperăm ca anul viitor să avem o participare mai numeroasă. În principiu vom păstra același format, dar vom mai lucra la programul primelor două turnee ca ele să nu se suprapună. Cred că mulți vor reveni la Satu Mare. Lumea a plecat mulțumită de condițiile de aici. Mulți ne-au promis că se vor întoarce la Satu Mare”, a declarat organizatorul Ciprian Muntean.

Pe lângă cei doi, la festivitatea de premiere de joi au mai participat doamna Szabo, Wilhelm Muller – directorul turneului și Delia Duca, realizatoarea emisiunii ”Strategie în alb și negru”. De precizat că marea maestră Irina Ionescu a primit din partea Deliei o tablă de studiu Magne 2D.

Au intrat în istoria turneului de la Satu Mare, drept câștigătorii Memorialului ”Iuliu Szabo”:

• 2014: Mihai Bonte (băimărean legitimat la CS Șah Club Galați)

• 2015: maestrul internațional Ruslan Soltanici (Republica Moldova)

• 2016: maestrul internațional Aczel Gergely (Ungaria)

• 2017: marele maestru Sergey Kasparov (Belarus)

• 2018: marele maestru Aczel Gergely (Ungaria)

• 2019: maestrul internațional Martin Nayhebaver (Slovacia)

Turneul B, Memorial ”Vasile Marian”

Al doilea turneu valoric de la FISSM a fost Memorialul ”Vasile Marian”, dedicat șahiștilor cu Elo sub 1700. Pe durata a 9 runde au luptat pentru podium 106 șahiști din România, Ungaria, Spania și Scoția.

Pe locul 1 a terminat Nicola-Alexandar Mircov (Universitatea Arad) cu 7,5 puncte strânse.

General: 1 – Nicola-Alexandar Mircov (CS Universitatea Arad) 7,5p, 2 – Mihaela-Ioana Trifoi (CSM Sighetu Marmației) 7p, 3 – Ștefan Fabian Mazilu (CS Micul Șahist Iași) 7p, 4 – Vadim Parpalac (Republica Moldova) 7p, Ioan-Alexandru Iuga (ACS Tinerii Lei Baia Mare) 7p, 6 – Mihai Veneteanu (ACS Viitorul Urziceni) 6,5p, 7 – Andrei Antal (CS Timișul Șag) 6,5p, 8 – Ionuț-Stelian Andrieș (CS Politehnica Iași) 6,5p.

Turneul C, Memorial ”Dan Francisc”

La Memorialul „Dan Francisc”, Turneul C din cadrul FISSM, s-au înscris 78 de șahiști. Este vorba de un concurs de șah rapid.

General: 1 – Zoltan Hajnal (Ungaria), 2 – Ruslan Soltanici (Moldova), 3 – Tamas Balla (Arad), 4 – Lucian Filip (Craiova)

Juniori: 1 – Aron Pasti (Ungaria)

Băieți

14 ani: 1 – Aron Pasti (Ungaria), 2 – Andrei Filip (Bucure;ti), 3 – Alexandr Scurtu (Moldova).

10 ani: 1 – Amrit Kumar (Baia Mare), 2 – Zsombor Pasti (Ungaria), 3 – David Sofineti (Sighetu Maramației).

8 ani: 1- Abel Kovacs (CS Voința Satu Mare), 2 – Mihai Dicu (Baia Mare), 3 – Răzvan Trifoi (Sighetu Maramației).

Fete

14 ani: 1 – Alina Moldovan (Sighetu Marmației), 2 – Lavinia Filipan (Baia Mare), 3 – Viviana Trella (CS Voința Satu Mare).

10 ani: 1 – Alina Jigău (Șahistul Pecica), 2 – Andrada Precup (Baia Mare), 3 – Giulia Gheorghe (Sighetu Marmației).

8 ani: 1 – Sara Lunea (Baia Mare), 2 – Ina Petcu (Baia Mare), 3 – Sofia Olariu-Chiluț (Târgu Mure;).

Turneu Blitz

La turneul de blitz s-au înscris 54 de șahiști.

General: 1 – Dimitry Svetushkin (Republica Moldova), 2 – Tamas-Kristof Balla (Vados Arad), 3 – Paul-Cristian Rusan (Bistrița), 4 – Adrian-Simion Sechereș (Timișoara).

Juniori: 1 – Radu-Cristian Fluerariu (Timișoara)

U12: 1 – Iulian Sabarez (Iași), 2 – Alexandru Mihai Sofineti (Sighetu Marmației), 3 – Marian-Ioan Sofineti (Sighetu Marmației).

Turneu nelegitimați

La turneul nelegitimaților au participat 37 de șahiști.

General: 1 – Persany Balint, 2 – Bogdan-Maximux Cosma-Răcșan, 3 – Alexandru-Andrei Mutiu, 4 – Sara-Maria Sabou.

Organizatorii Festivalului Internațional de Șah de la Satu Mare au fost CS Voința Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare, Consiliul Local Satu Mare prin Centrul Cultural “G.M. Zamfirescu” Satu Mare, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Satu Mare.

În cadrul turneului s-au oferit și multe premii speciale la diferite turnee. Rezultatele le găsiți AICI

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii