Garda de Mediu | Lucrările de tăiere, toaletare și transplantare a arborilor se fac doar cu aviz de specialitate

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Având în vedere sesizările venite pe adresa Gărzii Naționale de Mediu (GNM), în ultima lună, privind tăierea sau toaletarea excesivă a unor copaci de pe aliniamentele stradale, Garda Națională de Mediu îi avertizează pe cei care fac astfel de lucrări că trebuie să respecte prevederile Legii nr. 24 /2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, precum și a OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului. 

Tăierile de arbori aflați în declin biologic, toaletările pentru reduceri şi regenerări de coronament, amenajare sau reamenajere spaţii verzi (așa cum sunt ele definite de art. 3 din Legea24 /2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor) se fac doar cu aviz de specialitate din partea autorității locale (în cazul Bucureștiului de Primăria Municipiului București), cu respectarea condițiilor impuse de lege. 

Primele instituții care trebuie sesizate în astfel de cazuri sunt Primăria și Poliția Locală. 

”Pentru ca intervențiile în cazurile de nerespectare a legii să fie rapide, cei care doresc să sesizeze o astfel de problemă trebuie să se adreseze Primăriei din localitate și Poliției Locale, care pot verifica rapid dacă în cazurile respective au fost eliberate avizele legale necesare și dacă s-au respectat aceste avize, iar în caz contrar, pot dispune măsuri de sancționare și de remediere. În cazul în care intervenția organelor locale de control întârzie sau se dovedește ineficientă, cum s-a mai întâmplat în cazul unor proiecte, comisarii Gărzii Naționale de Mediu pot verifica respectarea prevederilor legale  în vigoare și pot aplica sancțiuni pentru ilegalitățile constatate, dispunând inclusiv sistarea lucrărilor și refacerea peisagistică”, a transmis Marioara Artemis Gătej, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu.

Este foarte important ca în astfel de cazuri, cei care primesc aviz de tăiere, persoane fizice, juridice sau autorități să își respecte obligaţia de a planta în compensare exemplare din aceeași categorie, pentru fiecare exemplar tăiat, în termen de maxim doi ani de când au fost emise avizele de specialitate ale autoritatilor locale. În caz contrar, amenzile pot ajunge chiar la 6.000 de lei pentru persoane fizice și 50.000 lei pentru persoane juridice, având în vedere că prin acestă faptă nu se respectă obligația prevăzuta de art.62 din OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările și completările ulterioare.

Deţinătorii, cu orice titlu, de terenuri pe care se găsesc perdelele şi aliniamentele de protecţie, spaţiile verzi, parcurile și gardurile vii sunt obligaţi să le întreţină pentru îmbunătăţirea capacităţii de regenerare a atmosferei, protecţia fonică şi eoliană.

Conform prevederilor art.  71 alin (1) din acelasi act normativ, schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi și/sau prevăzute ca atare în documentațiile de urbanism, reducerea suprafețelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora, amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi putând ajunge chiar și la 6.000 lei pentru persoane fizice și 50.000 lei pentru persoane juridice.

Potrivit art.9 alin (2) și art. 12 alin (6) din Legea nr. 24 din 15 ianuarie 2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, deciziile luate la nivelul administraţiilor publice locale de tăiere sau transplantare a arborilor sănătoşi din spaţiile verzi (așa cum sunt ele definite de art. 3 din același act normativ), aflate pe terenurile din zonele urbane, se pun în aplicare numai după obţinerea acceptului emis de agenţiile judeţene pentru protecţia mediului, respectiv a Municipiului Bucureşti. În caz contrar, amenzile pot ajunge chiar la 40.000 lei pentru persoane fizice și 70.000 lei pentru persoane juridice.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii