2 aprilie, Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret este sărbătorită în fiecare an pe 2 aprilie pentru a promova plăcerea lecturii în rândul copiilor și tinerilor și pentru a evidenția importanța literaturii pentru dezvoltarea lor intelectuală și emoțională.

În anul 1967, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a hotărât ca ziua de naştere a scriitorului Hans Christian Andersen să fie sărbătorită ca Zi Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret.

Sărbătorirea acestei zile este un omagiu adus marelui scriitor danez, cunoscut în întreaga lume pentru opera literară dedicată copiilor, dar şi o încercare în plus de a-i atrage pe cei mai mici cititori în minunatul univers al cărţilor.

Hans Christian Andersen a trăit între 2 aprilie 1805 şi 4 august 1875, talentul literar fiindu-i remarcat încă de la 17 ani de un regizor al Teatrului Regal. În 1835 a publicat primul său volum de basme, intitulat „Poveşti istorisite copiilor”. În perioada 1835-1850 a scris cele mai cunoscute şi apreciate scrieri ale sale: „Soldăţelul de plumb”, „Răţuşca cea urâtă”, „Povestea privighetorii”, „Crăiasa zăpezilor”, „Fetiţa cu chibriturile” etc. Basmele şi povestirile marelui scriitor danez au fost traduse în peste 100 de limbi, înfrumuseţând copilăria multor generaţii de copii din întreaga lume.

Scopul principal al acestei zile este de a încuraja lectura în rândul tinerilor și de a promova accesul la cărți de calitate pentru copii, indiferent de locul în care se află în lume.

În fiecare an, Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret este sărbătorită cu evenimente precum lecturi publice, expoziții de cărți, concursuri literare și alte activități menite să atragă atenția asupra importanței lecturii în dezvoltarea copiilor și tinerilor.

Pentru a marca Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret, bibliotecarii sătmăreni organizează în perioada 27 martie–5 aprilie mai multe evenimente: „Universul basmelor lui Andersen”, în parteneriat cu Liceul de Arte „Aurel Popp”, care se va concretiza printr-o expoziție de lucrări de artă plastică, realizate de elevi și inspirate din opera marelui scriitor danez, urmată de o amplă activitate, un maraton al poveștilor pe durata întregii zile, la care se alătură oficialități ale municipiului și județului Satu Mare, instituții de învățământ și de cultură. „Maratonul poveștilor” este programat pentru data de 5 aprilie. De asemenea, joi, 4 aprilie, cu începere de la ora 15:00, va avea loc evenimentul de lansare a unui inedit volum intitulat „Călătorie printre povești”. Evenimentul se va desfășura la Biblioteca Județeană Satu Mare, în Sala multimedia, situată la parterul clădirii, și îi are ca protagoniști pe cei 32 de elevi din clasa a IV-a B de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga”, alături de d-na profesor pentru învățământ primar, Rodica Corondan.

De asemenea, Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret este o ocazie pentru a celebra autorii și ilustratorii care contribuie la crearea cărților pentru copii și tineret.

Țările cu cel mai mare procent de cititori tineri sunt Islanda, Norvegia, Finlanda, Elveția și Franța.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii