Ziua porților deschise la Palatul de Justiție

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În iunie 2003, Consiliul Europei şi Uniunea Europeanǎ au stabilit sǎrbǎtorirea în fiecare an, la data de 25 octombrie, a Zilei Europene a Justiţiei, cu scopul de a aduce la cunoştinta publicului a modului de funcţionare a justiţiei precum şi de a sprijini dezvoltarea unui spaţiu judiciar comun. 

Totodatǎ, celebrarea acestei zile are ca raţiune principalǎ crearea unui eveniment simbolic, pentru a reaminti cǎ justiţia este în primul rând, un serviciu pentru cetǎţeni, care le dǎ dreptul de a-şi soluţiona disputele private şi de a-şi afirma drepturile. 

Creşterea gradului de transparenţǎ a procedurilor judiciare, astfel încât acestea sǎ fie pe deplin accesibile fiecǎrui cetǎţean în parte, reprezintǎ o necesitate a societǎţii actuale, în vederea asigurǎrii respectǎrii principiului constituţional al liberului acces la justiţie. 

Cu ocazia Zilei Europene a Justiţiei, Tribunalul Satu Mare organizează în data de 25.10.2024 „ZIUA UŞILOR DESCHISE”, în cadrul acestei activităţi, cetăţenii având posibilitatea de a obţine o mai bună informare cu privire la drepturile acestora si modalitatea de funcţionare a sistemului judiciar.

Astfel, se va permite accesul oricăror persoane pe bază de documente de identitate fără a se perturba activităţile curente ale instituţiei, care vor avea posibilitatea vizitării tuturor încăperilor relevante pentru activitatea instituţiei şi cărora li se va explica circuitul unui dosar în instanţă precum şi etapele procesuale până la soluţionarea unei cauze. Pentru aceasta, magistraţi şi grefieri din cadrul grupului desemnat în acest scop la Tribunalul Satu Mare îi vor însoţi pe vizitatori în clădirea instanţei şi le vor furniza, cu respectarea prevederilor legale, orice relaţii solicitate.

Invităm la acest eveniment, elevii şi studenţii, reprezentanţii presei şi cetăţenii, vineri 25 octombrie 2024, la sediul Tribunalului Satu Mare, str. Mihai Viteazu, nr. 8, în cadrul programului de lucru, între orele 9,00 -13,00.

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii