Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
banner draxkmaier satu mare
Tradiția ”Festivalului Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă”, dusă mai departe Foto: Satu Mare News

Tradiția ”Festivalului Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă”, dusă mai departe

Nu mai puțin de 25 de cete de colindători din Țara Oașului și din zonele etnografice Codru, Maramureș, Chioar, dar și invitați din Ucraina au participat la Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă ”Zestrea Oașului”, ediția XX, care s-a desfășurat duminică la Muzeul în Aer Liber din Negrești-Oaș.
Festivalul s-a bucurat de o prezență numeroasă, fiind înregistrată cea mai mare participare din ultimii ani. Printre oaspeți s-a numărat și secretarul de stat în Ministerul Turismului, Bogdan Tomoioagă, alături de parlamentarii Ioana Bran și Gabriel Leș, prefectul Darius Filip, vicepreședintele Consiliului Județean, Ionuț Rus, și alți oficiali.
Evenimentul a început cu parada colindătorilor, de la Catedrala Ortodoxă la Muzeul în aer liber. Aici, după colindele de început, directorul Festivalului, Natalia Lazăr, a deschis oficial evenimentul.
Primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, le-a mulțumit colindătorilor care au venit în număr mare, dar și celorlalți oaspeți care au depășit numeric participarea din anii precedenți.
  • ”Dezvoltarea turistică nu va fi posibilă fără voi, cei care ne vizitați, cei din țară și din străinătate, pe care vă așteptăm și anul viitor în număr și mai mare cu toți prietenii voștri. Pentru că pentru orice lucru mare este nevoie de un efort comun ca să iasă măreț”, a spus Aurelia Fedorca. Aceasta i-a mulțumit secretarului de stat Bogdan Tomoioagă pentru că îi sprijină să facă din Negrești-Oaș și din Țara Oașului un pol turistic frumos, arătând că de anul viitor o parte a Festivalului ar putea avea loc la Luna Șes.
La rândul său, protopopul de Oaș Marcel Malanca a făcut apel la cei prezenți să respecte tradițiile și obiceiurile, artătând că acestea s-au născut și s-au format în tinda bierici: ”Suntem datori cu toții să nu ne uităm tradiția”.
Apoi, s-a trecut la concursul propriu-zis, organizat pe două secțiuni: colinde și obiceiuri.
Cetele de colindători au trecut cu colinda și pe la Casa Olarului, unde meșterii Anica Mare, Maria Finta, Ana Hotca, Gheza și Emma și-au expus meșteșugurile lor tradiționale, dar și pe la han, unde a avut loc ritualul ”Pomana porcului”.
Fiecare ceată de colindători înscrisă în concurs a prezentat un program artistic de 5 minute, fiind evaluate de juriu după următoarele criterii: cel mai original program artistic, autenticitatea colindelor și aspectul general al grupului de colindători.
Juriul a fost format din prof. univ. dr. Ion Cuceu, prof. univ. dr. Zamfir Dejeu, prof. univ. dr. Viorel Rogoz, conf. univ. dr. Delia Suiogan și drd. Peter Hurley, celebrul irlandez care promovează obiceiurile și tradițiile românești.
După premiere a avut loc dezbaterea cu tema ”Obiceiul colindatului și salvgardarea patrimoniului cultural imaterial”.

Lista premiilor:
SECȚIUNEA COLINDE
Secțiunea colinde Copii:
I. Ansamblul Cununița
I. Ansamblul Sânzienele
Secțiunea colinde Adulți:
I. Colindătorii din Soconzel
I. Ceata Sf. Ioan Valahul
II. Colindătorii din Prilog
II. Colindătorii Asociației Plaiurile Maramureșene
III. Ceata colindătorilor de la biserica din Racșa
III. Corul bărbaților din Vălenii Șomcutei
Premii speciale:
- Ceata de corindători a Asociației Țara Oașului
- Ansamblul folcloric Florile Tărnii
- Ansamblul folcloric al Centrului Universitar Nord Baia Mare
- Ansamblul folcloric Oașul
- Ansamblul folcloric Florile Turțului
- Ansamblul folcloric Măgura Târșolț
- Grup folcloric al Școlii Gimnaziale Racșa
- Colindătorii din Marna
- Ansamblul folcloric Aurel Haiduc, Bixad-Trip-Boinești

SECȚIUNEA OBICEIURI:
Premiul I: Călineștenii Țării Maramureșului și Viflaimul Călinești-Oaș;
Premiul II: Brondoșii din Cavnic și Nepoții iancului – Marna;
Premii speciale: Ansamblul folcloric Forile Turțului;

Participanți la Festivalul-concurs: Ansamblul folcloric Sânzienele, Ceata de corindători a Asociației Țara Oașului, Viflaimul din Călinești-Oaș, Corul bărbaților din Vălenii Șomcutei, Colindătorii din Soconzel, Ansamblul folcloric Florile Tărnii, Ceata Sf. Ioan Valahul, Ansamblul folcloric Oașul, Corul bărbaților din Tur - Glasuri străbune, Colindătorii Asociației Plaiurile Maramureșene, Grup folcloric al Școlii Gimnaziale Racșa, Grupul de colindători din Prilog, Ansamblul folcloric Cununița năzdrăvană, Ansamblul folcloric Măgura Târșolț, Ansamblul folcloric Aurel Haiduc, Bixad-Trip-Boinești, Brondoșii din Cavnic, Ansamblul folcloric al Centrului Universitar Nord Baia Mare, Călineștenii Țării Maramureșului, Ceata colindătorilor de la biserica din Racșa, Ansamblul folcloric Florile Turțului, Nepoții Iancului, Colindătorii din Marna, Peștera din Vama, Corala Jandarmeriei Satu Mare – invitat special în afara concursului.
Festivalul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş, Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş, în parteneriat cu Muzeul Ţării Oaşului, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Negrești-Oaș și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.

Lasă un comentariu

cbasatumare

centrulgmzamfirescu

energy kids

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii