Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Arheologii au descoperit Cetatea Sătmarului sub fostul Teatru de vară

Arheologii sătmăreni au identificat o parte a fortificațiilor cetății premoderne a Sătmarului, sub fostul Teatru de vară din centrul municipiului.

Fortificațiile descoperite au fost construite din lemn, țăruș și pământ bătătorit, având, potrivit arheologului Szocs Peter, rol de apărare împotriva artileriei.
Cetatea Sătmarului a funcționat între 1560 și aproximativ 1720.
Prima cetate, ridicată din pământ, la începutul mileniului II (prin 1006-1010) a fost distrusă în timpul invaziei mongole din anul 1241. După retragerea invadatorilor, în locul cetăţii de pământ a fost ridicată o fortăreaţă de piatră.
După ce familia Bathory a modificat albia Someşului, cetatea se afla pe o insulă, legată de maluri prin trei poduri. În anul 1562, cetatea a fost asediată de o oaste otomană, condusă de Ibrahim, paşa din Buda, şi de Maleoci, paşa din Timişoara.
Fortificaţia a fost incendiată de oastea transilvană după un asediu austriac, din cadrul războiului dintre Habsburgi şi principele Transilvaniei. Fortificaţia a fost refăcută din ordinul marelui general austriac Lazarus von Schwendi, după planurile arhitectului italian Ottavio Baldigara.
Fortăreaţa din Satu Mare a continuat să fie un punct cheie şi în timpul Războiului Curuţilor, dintre Francisc Rakoczi al II-lea şi Casa de Austria. Francisc Rakoczi al II-lea a poruncit, în anul 1705, ca zidurile cetății să fie distruse, pentru a nu fi recucerită de austrieci.

Lasă un comentariu

cbasatumare

Centrul Cultural G.M. Zamfirescu

energykardioclubseptembrie

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii