Elevii, informați despre discriminare și violența în familie

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Despre discriminare şi violenţă în familie s-a discutat sâmbătă, 10 martie, în Programul Educaţional Loga Dance School, dedicat elevilor din ciclul gimnazial.

Parteneri ai Programului Educaţional, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare și Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consilier Antidrog au avut specialişti prezenţi care au încercat să-i sensibilizeze pe cei aflaţi la vârsta primelor alegeri serioase cu privire la subiecte delicate, în faţa cărora de multe ori nu ştiu cum să reacţioneze corect.
Astfel, problema discriminării a fost adusă în discuţie de specialista în educaţie a CPECA, Ştefania Boca. Printr-un joc interactiv foarte gustat de cei peste 150 de adolescenţi prezenţi în sala de dans Loga Dance, reprezentanta CPECA a reuşit să convingă că în spatele unei atitudini discriminatorii sunt nişte prejudecăţi şi nişte stereotipuri învăţate. Culoarea pielii, rasa, etnia, dependenţa de droguri sunt frecvente motive de discriminare din partea populaţiei majoritare. Din păcate, copiii cad cu uşurinţă în plasa stereotipurilor vehiculate în familie sau în grupul de prieteni şi colegi, începând de la vârste fragede să catalogheze oamenii ca fiind buni sau răi în funcţie de un singur aspect, pe baza unei diferenţe individuale, de cele mai multe ori făcându-şi o părere categorică, fără a încerca să-i cunoască. Aşa se ajunge ca un coleg supraponderal să fie etichetat ca fiind ,,urât”, un coleg de etnie romă ca fiind ,,rău” sau ,,periculos”, o colegă cu ochelari ca fiind ,,tocilară” şi exemplele ar putea continua. Toleranţa şi curiozitatea de a trece dincolo de prima impresie spre cunoaşterea adevărată au fost elementele cheie ale mesajului transmis elevilor de gimnaziu.
Din partea Poliţiei a fost prezentă la întâlnirea lunară cu elevii de gimnaziu subcomisar de poliţie Hrihorişan Felicia. Pornind de la semnificaţia zilei de 8 martie, aceasta a abordat problema violenţei în familie, în general, şi a violenţei asupra fetelor şi femeilor, în special. Cu acest prilej toţi participanţii au fost informaţi despre înfiinţarea la Satu Mare a unui GRup de suport pentru femeile ABuzate (GRAB), iar fetele cu vârste peste 14 ani care au trecut prin experienţe de violenţă fizică, emoţională sau sexuală au fost îndemnate să se înscrie la un curs gratuit de autoapărare oferit în cadrul proiectului GRAB, pe lângă serviciile de consiliere de grup deja existente.

sursa: IPJ Satu Mare

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii