Banner blato Livrare1 

Consiliul Județean, pregătit să dea în judecată Tehnic Asist. Pataki: ”Ceea ce se întâmplă în zona respectivă este 100% răspunderea lor”

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Consiliul Județean Satu Mare este pregătit să dea în judecată Tehnic Asist, firma care execută lucrările la ”Autostrada Codrului”.

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, susține că ”Ceea ce se întâmplă în zona respectivă (n.r. Autostrada Codrului) este 100% răspunderea lor”.

Pataki Csaba a susținut azi o conferință de presă, alături de vicepreședintele CJ, Ioan Rus, în care a ținut să facă un scurt istoric al acestei investiții din punct de vedere administrativ, juridic și tehnic.

Acesta susține că ”Autostrada Codrului” prezintă un interes pentru ei în ultimii 5 ani.

”Licitația a fost pornită în martie 2015. Contractul de finanțare, semnat în iunie 2015, ofertele - desfăcute în mai 2015, raportul procedurii, aprobat în iunie 2016. Deci licitația a durat un an de zile. Au fost 41 de procese verbale, foarte mulți ofertanți. Rezultatul nu a fost cel decis de comisie, ci cel decis de Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor, în 2016. Care iarăși a fost contestat la Curtea de Apel Oradea și instanțele au decis cine să fie câștigătorul la această procedură de licitație. Contractul a fost semnat în 2017, pe baza acestor decizii. Asta până la prima săpătură. Pe urmă am predat amplasamentul și executantul a început să lucreze conform graficului. Contractul s-a încheiat pe o valoare de 88.390.835,71 lei cu TVA. S-a executat valoric 37% contractul. Toate acțiunile în instanță, atât la CNSC, cât și la Curtea de Apel, au fost inițiate de același viitor executant. Am ajuns în anul 2018 când noi am văzut că e un tronson semnificativ de lung pregătit pentru asfaltare. Vorbesc de tronsonul dintre municipiul Satu Mare și chiar până la stratul de asfalt existent până la ora actuală. Firma a cerut intrarea în insolvență încă din anul 2018, în noiembrie, fără să ne informeze. În ultimele zile, chiar după expirarea termenului legal de 90 de zile în care, conform Legii insolvenței, sunt protejați de lege, au anunțat că renunță la acest contract”, a spus Pataki.

De altfel, acesta a arătat că ”peste 250 de creditori sau autorități publice au cerut Tehnic Asist să nu renunțe la lucrări”.


”După ce ei nu mai erau legal în contract pe timp de vară, noi am intervenit prin două tipuri de lucrări: întreținere drum de piatră și prin stropire, tratament dublu. Numai că a apărut o sentință definitivă și irevocabilă prin care ei sunt obligați să reia execuția acestui contract. În data de 23 octombrie 2019. Noi, în 24 octombrie am și dat ordinul de începere de a executa lucrarea. Răspunsul lor, în loc să reia execuția de lucrări pentru care, cu justificare suntem și noi, la rândul nostru, foarte nemulțumiți, pe lângă miile de oameni care trăiesc pe acest tronson, răspunsul lor în 24 a fost că au deschis un proces de a actualiza manopera și prețurile de materiale pe acest contract. Actualizarea pe manoperă este reglementată pe Ordonanța 114, actualizarea pe materiale nu este nici în contract, nici în legislație. Ei speră să obțină actualizarea în instanță. Tototdată am dat ordin de începere, iar ei au cerut ca să fie suspendat ordinul de începere și executare a contractului prin ordonanță președințială de către instanță. A fost ieri un termen pentru discutarea acestei ordonanțe de a suspenda din nou contractul, instanța a amânat pe data de 27 noiembrie 2019”, a spus președintele Consiliului Județean Satu Mare.


Pataki Csaba a spus că este 100% răspunderea celor de la Tehnic Asist pentru ce se întâmplă pe „Autostrada Codrului”.


”Noi avem un dosar deschis din iulie pentru pagubele generate deja, deoarece toate cheltuielile pe șantierul lor, în condițiile în care nici până azi nu s-a făcut o predare-primire a amplasamentului. Amplasamentul este în custodia executantului”, a spus Pataki.


”Nu noi am tergiversat 2 ani de zile procedura de achiziție, iar ei acuma vin motivând cererea pentru materiale că totuși au trecut 4 ani de zile de la lansarea licitației, din care 2 ani de zile ei au tergiversat în instanță.”
”Este răspunderea lor 100% ce se întâmplă pe acest tronson. Juridic. Tehnic, noi, când  au fost perioade mici în care nu era în viață contractul, noi am intervenit cu metodele tehnice posibile și legale. Nu putem transforma categoria drumului. Nu putem să facem din drum de piatră drum asfaltat. Doar să protejăm lucrările”, a mai spus Pataki.


”La ora actuală am constatat că nici măcar indicatoarele de a atrage atenția șoferilor pe partea de siguranța circulației nu mai sunt puse. Dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva, ei răspund, inclusiv penal”, a spus Pataki.


”Noi sperăm ca instanțele să decidă cât mai repede, să nu pierdem perioada de iarnă, ca să avem un executant în primăvară”, a mai spus Pataki.


Consiliul Județean este decis să ajungă în fața judecătorilor și să ceară daune.


“Dacă instanța le dă dreptate și nu îi obligă să muncească, dacă ne suspendă ordinul de începere a lucrărilor, îi dăm în judecată pentru daune, care înseamnă 5 milioane de lei. Adică 10% din valoarea lucrărilor rămase de executat”, a mai spus Pataki.

Lasă un comentariu

cbasatumare

Banner Livrare22

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii