banner draxkmaier satu mare

DSVSA | Încă 12 suspiciuni de Pestă Porcină Africană în județul Satu Mare

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

InspectoriiDirecțieiSanitareVeterinareșipentruSiguranța  Alimentelor (DSVSA) Satu Mare au realizat în această săptămână 24 acțiuni de control la exploatațiile profesionale și non profesionale de animale, farmaciiveterinare, circumscripții sanitare veterinare de asistență concesionate, unități de producție, acțiuni sanitare veterinare, inspecții clinice.

În urma controalelor efectuate, au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale, dintre care o amendă contravențională în valoare de 1.200 lei pentru un crescător particular de animale, din localitatea Domănești, pentru vânzarea de animale fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor în vigoare și două avertismente unor crescători particulari de animale din localitățile Racșa Vii și Homorodul de Mijloc pentru nedeclararea în termenul legal a introducerii de animale nou achiziționate, în efectivele de animale existente.

La această oră, în județul Satu Mare, există confirmate, 14 focare de Pestă Porcină Africană la porcul domestic, în 14 exploatații non profesionale din localitățile, Pir – 1, Sanislău – 7,  Târșolț – 1, Bixad – 1, Medieș  Râturi – 1, Remetea Oașului – 1 și Căuaș – 2. 

În această săptămână au mai fost raportate încă 12 suspiciuni de Pestă Porcină Africană în localitățile Târșolț – 1, Bixad – 1, Certeze -1, Vama – 2, Resighea – 2, Chereușa – 4, Orașu Nou Vii – 1. Probele recoltate de la suinele bolnave au fost expediate spre confirmare sau infirmare, la Laboratorul acreditat pentru diagnosticare PPA. Au fost luate toate măsurile legale, pentru a preîntâmpina difuzarea bolii, în  alte localități din județul nostru.

În urma examenelor specifice de laborator, dintre cei 253 de mistreți găsiți morți în 24 fonduri de vânătoare – 199 capete au fost pozitivi și 54 capete negativi, iar  din cele 2.428 capete mistreți împușcați în 49 fonduri de vânătoare, 101 capete de mistreți au fost declarați pozitivi, iar 2.327 capete mistreți negativi”, a transmis DSVSA Satu Mare.

DSVSA Satu Mare atenționează crescătorii de suine din județul Satu Mare să sporească măsurile de biosecuritate, în exploatațiile pe care le dețin, datorită cazurilor de Pestă Porcină Africană care evoluează în județul nostru, atât la porcii domestici cât și la mistreți.

Lasă un comentariu

cbasatumare

centrulgmzamfirescu

energy kids

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii