Banner blato Livrare1 

DSVSA Satu Mare | 15 focare de pestă porcină africană confirmate și alte trei suspiciuni în Pir și Cămin și Doba

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Inspectorii DSVSA Satu Mare au realizat în această săptămână 89 acțiuni de control în exploatații profesionale și non profesionale de animale, farmacii veterinare, circumscripții sanitare veterinare de asistență concesionate, unități de producție, acțiuni sanitare veterinare, inspecții clinice.

Dintre probele recoltate în săptămânile trecute s-au confirmat ca fiind pozitive câte două focare de Pestă Porcină Africană în localitățile Carei, Petrești, Pir și Apa și câte un focar în localitățile Tășnad, Berveni, Pișcolt, Resighea, Domănești, Dabolț și Sărvăzel.

Există suspiciunea apariției unor focare noi de Pestă Porcină Africană în exploatații non profesionale din localitățile Pir, Cămin și Doba. Probele recoltate de la suinele bolnave au fost expediate pentru confirmare la I.D.S.A. 

Toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu Mare, rămân închise până la noi dispoziții. Se vor respecta toate măsuriledebiosecuritate în exploatațiile comerciale cât și în cele non profesionale. 

Suinele domestice din exploatațiile non profesionale trebuie ținute obligatoriu numai în spații închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie. 

Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreți. Scroafele / vierii nu vor fi scoase / scoși din exploatație în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploatații.

Reamintim crescătorilor și deținătorilor de suine că, în cazul apariției unui nou focar de pestă porcină africana, porcii se ucid, numai în exploatația unde există focarul de boală.

Se vor aplica măsuri de igienă/ biosecuritate corespunzătoare, reprezentate și deschimbarea hainelor si încălțămintei, cu care s-au efectuat deplasări de către persoane autorizate în fondurile de vânătoare, aceste măsuri fiind  aplicate și tuturor persoanelor participante, care intră în contact cu porcii mistreți, pentru a reduce riscul de difuzare a virusului pestei porcine africane;

Reamintim, și pe această cale, că toți crescătorii de suine, proprietari de exploatații profesionale, cât și de exploatații non profesionale, au obligația ca la orice suspiciune de boală sau îmbolnăvire la porci, să fie anunțat imediat medicul veterinar concesionar, medicul veterinar oficial, precum și  Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare. 

Atenționăm crescătorii de suine, că în urma sacrificărilor de porci pentru consum propriu / familial, aceștia au obligația de a anunța medicul veterinar concesionar din localitatea de  domiciliu, în vederea efectuării unui examen ante mortem al porcului viu și post mortem a carcasei , precum și pentru a recolta probe pentru examene specifice de laborator, dacă este cazul.

DSVSA Satu Mare solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse și întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

Lasă un comentariu

cbasatumare

Banner Livrare22

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii