Carne cu pestă porcină comercializată de un bărbat din Urziceni. În județ sunt active 17 focare de pestă porcină africană

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În acest moment, în trei localități din județul Satu Mare sunt active 17 focare de pestă porcină africană (PPA). Astfel, au fost instituite perimetre de protecție și supraveghere de până la 10 km în jurul localităților Urziceni, Corund și Lelei.

În comuna Urziceni a fost depistată o persoană care, cu toate că în zonele cu restricții este interzisă sacrificarea porcilor în gospodării fără avizul medicului veterinar, a tăiat și a distribuit produse provenind de la un porc bolnav de PPA, ducând la apariția a numeroase alte focare în comună. 

”Susținerea creșterii tradiționale a porcului în gopodării și a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Aurorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), fiind recent adoptate norme privind creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora, care  nu vor fi interzise.
Cu toate acestea, este important de reținut că în continuare se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA va completa o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA). 
Este important ca toți cetățenii să respecte regulile de comercializare, transport, manipulare și sacrificare aporcilor pentru a preveni extinderea focarelor de pestă porcină africană precum și să se asigure, cu documente certificate de medicul veterinar de proveniența și starea de sănătate a animalelor. De asemenea, pentru toate animalele sacrificate în gospodării este recomandată examinarea trichineloscopică, înainte de pregătirea și consumarea cărnii”, a transmis DSVSA Satu Mare.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii