Prefectul Eugeniu Avram și deputatul UDMR Kereskeny Gabor susțin propunerea lui Ștef de a schimba numele județului din Satu Mare în Sătmar

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a anunțat săptămâna trecută că va face demersuri pentru schimbarea denumirii judeţului din Satu Mare în Sătmar.
Ştef consideră că numele de “sat mai mare” nu i se potriveşte judeţului.
“Nu este corect să porţi denumirea de Satu Mare. Ce suntem noi, sat mai mare? Municipiul poate să fie Satu Mare, nu avem nimic împotrivă, dar judeţul şi în perioada interbelică a fost Sătmar, Szatmar, Zathmar. M-au acuzat unii că maghiarizez judeţul, dar nu e aşa, în română e Sătmar, în maghiară e Szatmar, şi în germană era Zothmar. (...) Ar trebui organizat un referendum. Se poate organiza în aceeaşi perioadă cu alegerile locale, eu la asta m-am gândit. Schimbarea de nume mie mi se pare de bun simţ. Voi face demersuri pentru schimbarea denumirii“, a afirmat Adrian Ştef.

Preşedintele CJ a precizat că a fost încurajat să facă această schimbare atât de români cât şi de cei de etnie maghiară sau germană.

Și totuși, potrivit declarațiilor șefului Serviciului Juridic al Instituției Prefectului, Cosmin Dorle, Prefectura nu a fost consultată despre acest demers.
Șeful Serviciului Juridic din cadrul Instituției Prefectului Județului Satu Mare, Cosmin Dorle, a declarat că Serviciul juridic al Prefecturii nu a fost consultat despre această dorință de schimbare a numelui județului din Satu Mare în Sătmar.

"În baza OUG nr. 63/2002 se poate face strict prin lege schimbarea de denumire. Ca și procedură: trebuie începută procedura de la cei care vor să o facă și bănuiesc că, în cazul de față, Consiliului Județean, printr-o hotărâre, pasul următor hotărâre de consiliu, pasul următor ar trebui făcut un referendum și pe urmă adoptată printr-o lege", a declarat, în exclusivitate pentru www.satumarenews.ro, șeful Serviciului Juridic din cadrul Instituției Prefectului Județului Satu Mare, Cosmin Dorle.

Prefectul Județului Satu Mare, Eugeniu Avram susține demersul președintelui Consiliului Județean Adrian Ștef de a schimba numele județului din Satu Mare în Sătmar. ”Poziția mea e că, în momentul în care legea permite acest lucru, o să-l susțin. Deci, în condițiile în care legea prevede clar obligația inițiatorului, dacă se finalizează și se aprobă, susțin acest demers”, a declarat prefectul Avram.

Puțin mai rezervat, subprefectul Tamas Altfatter, a declarat că nu a analizat încă acest demers. ”Până în acest moment nu am analizat din punct de vedere legal ce este de făcut vizavi de acest demers, urmează să analizăm și după aceea vă comunicăm”, este de părere subprefectul Altfatter.

Deputatul UDMR Kereskeny Gabor susține că propunerea lui Ștef e una ”normală”. ”E o idee cu care și eu personal pot fi de acord”, a declarat deputatul UDMR. ”Sătmar ar suna mult mai bine decât Satu Mare”, a arătat acesta nu înainte de a adăuga că este foarte importantă părerea pe care locuitorii o au despre acest lucru, părere pe care și-o vor putea exprima printr-un referendul județean.


Deputatul PNL Romeo Nicoară nu este de acord cu propunerea lui Ștef de a schimba numele județului din Satu Mare în Sătmar. ”Nu este oportună. Cred că ar trebui să cheltuim banii pe multe alte lucruri. Acest demers ar perturba întreaga activitate, ar crea haos în administrație ce ar putea dura luni sau chiar ani”, a declarat Romeo Nicoară.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii