davis banner

Magyar Lóránd: Fermieri, profitați de toate sursele de subvenție!

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Deputatul UDMR Magyar Lóránd: Fermieri, profitați de toate sursele de subvenție!

2022 a fost un an dificil pentru cei care lucrează în agricultură și, dacă suntem realiști, nici 2023 nu va fi ușor. De aceea, recomand ca toți fermierii să solicite nu doar subvenția alocată pe teren, ci să profite și de alte posibilități. Aceste sume sunt importante și în multe cazuri vor fi esențiale pentru supraviețuire", avertizează deputatul Magyar Lóránd, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Camera Deputaților.
România va primi o sumă importantă de bani de la Uniunea Europeană în perioada 2023-2027 pentru dezvoltarea agriculturii, din care o parte vor fi alocați fermierilor prin APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură), iar cealaltă parte prin AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale)
În perioada 1 martie - 15 mai, fermierii pot depune cererile  la APIA pentru subvenția pe teren”, subliniază Magyar, adăugând că scopul țintit este acela ca fermierii să profite de oportunitățile suplimentare de sprijin. 
96,47 euro pe hectar
Plata  pe teren la hectar va fi de 96,47 euro  în 2023, urmând să ajungă la 103,06 euro pe hectar în 2027.
Pentru a fi eligibili, solicitanții trebuie să fie fermieri activi și să dețină cel puțin 1 hectar de teren, care poate fi format din mai multe suprafețe mai mici de cel puțin 0,3 hectare. În cazul serelor, viilor și livezilor, suprafața minimă trebuie să fie de cel puțin 0,1 hectare. Subvenția urmează să fie alocată doar pentru terenurile  înregistrate la APIA. Și iată un fapt uimitor: în județul Satu Mare, de exemplu, o treime din terenul arabil nu este înregistrat, ceea ce înseamnă că, pentru mii de hectare, fermierii nu pot solicita sau primi subvenție pe teren!
Același lucru este valabil și pentru crescătorii de animale, adică numai animalele înregistrate sunt eligibile pentru ajutor.
 
Ce alte subvenții mai sunt disponibile?
Fermierii care dețin între 1 și 50 de hectare de teren pot primi o sumă suplimentară de 50,61 EUR pe hectar sub forma unei plăți suplimentare de redistribuire a venitului pentru durabilitate. Această sumă va crește la 54,16 euro pe hectar până în 2027”, spune expertul în politici agricole.
De asemenea, tinerii fermieri pot beneficia de o subvenție suplimentară pentru o suprafață de până la 50 de hectare de teren pe an, în cazul în care nu au utilizat-o în perioada anterioară de depunere a cererilor. Tinerii fermieri sunt cei cu vârsta de 40 de ani, care vor primi 46 de euro pe hectar în 2023, urmând să ajungă la 50 de euro în 2027.
În cazul în care pe teren se cultivă leguminoase cu un procent de 10% azot, bogată în proteine - precum soia, mazăre de consum sau furajeră, măzăriche, trifoi, fasole, năut, lupin, linte, lucernă, sau amestec de leguminoase și ierburi perene – se poate solicita o subvenție de mediu de 56,28 EUR pe hectar pentru terenurile arabile. De asemenea, este o cerință generală ca, în perioada sensibilă cuprinsă între 15 iunie și 15 octombrie, terenul arabil să fie însămânțat cu culturi agricole sau ca cel puțin 85 % din suprafața arabilă a exploatației să fie acoperită cu un minim de miriște, culturi secundare, culturi de acoperire sau culturi de toamnă nou plantate, rămase după recoltarea culturii principale. 
Există sume suplimentare disponibile pentru agricultura ecologică sau pentru subvențiile legate de venit, cum ar fi 150 de euro pentru cultivatorii de soia, 101 euro pentru lucernă și peste 215 euro pentru leguminoase. Îi încurajez pe toată lumea să maximizeze sprijinul pe care îl primesc, deoarece acesta reprezintă interesul lor”, spune Magyar Lóránd.
Dacă aveți întrebări cu privire la subvențiile APIA, sunteți invitați să contactați personalul agenției.

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii