Banner blato Livrare1 
banner simple shop
foto: opiniedecarei.com foto: opiniedecarei.com

Scandal | Preotul din Ianculești despre primarul Kovacs: ”Să vină ungurul, să-și ia capela și să și-o ducă sau să o îngrădească”

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Scandal între reprezentanții Bisericii Ortodoxe și primarul Careiului, Kovacs Eugen, pe marginea subiectului unei capele mortuare aflate în satul Ianculești, aparținător municipiului Carei.

Supărat probabil pe ultimele evoluții ale situației, preotul paroh Gheorghe Sorian ar fi făcut, duminica trecută, în biserica ortodoxă din Ianculești (sat aparținător municipiului Carei), o serie de afirmații destul de dure la adresa primarului municipiului Carei, Kovacs Eugen, potrivit opiniedecarei.com.
”Dacă Consiliul unguresc (Consiliul Local Carei – n.r.) vrea să ne ia pământul din cimitir, să vină ungurul (primarul Eugen Kovacs – n.r.), să-și ia capela și să și-o ducă sau să o îngrădească, căci noi ne vom putea duce morții de acasă, ca și până acum”, ar fi spus preotul Sorian, potrivit opiniedecarei.com.
Reprezentantului satului Ianculești în Consiliul Local Carei, consilierul Ioan Oneț, a taxat declarația preotului.
”Este inacceptabil ceea ce a spus preotul Sorian. Asemenea expresii care instigă la ură interetnică nu pot fi folosite de un preot ortodox. De asemenea, astfel de cuvinte nu pot fi folosite la adresa autorităților locale, care au sprijinit dezvoltarea satului Ianculești. Capela din cimitir a fost construită de Consiliul Local și Primăria Carei pentru ianculeșteni. Nimeni nu a vrut să ia terenul ianculeștenilor. Era vorba de o simplă formalitate pentru a putea întăbula legal capela construită din bani publici. După întăbulare, capela va fi dată în folosința bisericii, că doar nu ne vom muta împreună cu primarul în capela din cimitir”, a declarat reprezentantul satului Ianculești, consilierul Ioan Oneț, citat de opiniedecarei.com.
Primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, dezminte zvonurile apărute în satul Ianculești cum că, împreună cu reprezentantul satului, consilierul local Ioan Oneț, ar vrea să le ia ianculeștenilor cimitirul, se arată într-un material postat pe pagina de Facebook a Primăriei Carei.
Pentru a putea întăbula noua capelă mortuară din Ianculeşti, a cărei construcţie a fost finanţată din bugetul local, a fost necesară dezmembrarea unei suprafeţe de 30 de ari din cimitir, pentru care secretarul municipiului Carei, Adela Opriţoiu, a cerut ridicarea dreptului de uzufruct al Bisericii Ortodoxe din satul aparţinător. Este vorba de o simplă formalitate, fără de care nu se putea întăbula noua capelă.
”De aici a ieşit un adevărat tărăboi. Pentru a putea realiza întăbularea capelei, doamna secretar Opriţoiu s-a adresa Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), care a aprobat şi a operat aceste modificări. Îmi pare rău că preotul paroh nu a înţeles acest demers, dar nici nu a venit la Primăria Carei să ceară informaţii suplimentare. În schimb, a lansat acuzaţii nefondate la adresa mea şi a consilierului local Ioan Oneţ, reprezentantul satului Ianculeşti, cum că am vrea să luăm cimitirul ianculeştenilor. Dacă cineva încearcă să convingă ianculeştenii că primarul sau un consilier local vrea să le ia cimitirul, respectivul minte cu neruşinare. Vrem doar să finalizăm capela, să o întăbulăm conform legii şi apoi să o predăm pe vecie Bisericii Ortodoxe din Ianculeşti”, a declarat primarul Eugen Kovacs.

sursa: opiniedecarei.com

Lasă un comentariu

cbasatumare

Banner Livrare22

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii