Adrian Cozma: ”Guvernul îi ajută pe români și antreprenori la plata facturilor la energie. Prețuri plafonate timp de un an”

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adrian Cozma, președintele Organizației Județene a PNL Satu Mare, alături de Alin Seserman, secretar de Stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, au transmis astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, măsurile prin care Guvernul îi ajută pe români și antreprenori la plata facturilor la energie.

”Guvernul îi ajută pe români și antreprenori la plata facturilor la energie! Măsurile se vor aplica în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023!

Ministerele de resort și instituțiile abilitate din domeniul Energiei (Energie, Finanțe, Economie, Muncă, SGG și ANRE) au lucrat împreună pentru finalizarea acestei ordonanțe importante având în vedere contextul actual, inclusiv cel de securitate”, a tramsis Adrian Cozma.

MĂSURI PENTRU CONSUMATORII CASNICI:

- plafonarea prețurilor finale facturate la energie electrică pentru clienții casnici vulnerabili sau care se pot regăsi într-o situație de sărăcie energetica, pe două tranșe de consum, pe baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021 și a prețurilor finale la gaze naturale; 

ENERGIE ELECTRICĂ

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;

b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

În cazul în care prețul din contractele în vigoare încheiate cu clienții finali prevăzuți la art. 1 este mai mic decat prețul maxim prevăzut la art. 1 alin. (1) și (2), se aplică prețul contractual. 

în cazul locurilor de consum ale clienților casnici dintr-un condominiu, racordate printr-o instalație comună cu un singur contor de măsurare, pentru încadrarea în tranșele de consum prevăzute la alin. (1) lit. a) si b), consumul fiecărui proprietar, se determină: 

a) în cazul consumului de energie electrică, prin împărțirea consumului total al asociației de proprietari/locatari înregistrat în anul 2021, respectiv 2022 în situația prevăzută la alin. (6), la 12 și la numărul de spaţii locative care fac parte din respectivul condominiu;

Pentru calcul la fiecare spațiu locativ din condominiu, consumul se determină prin împărțirea consumului total anual al asociației de proprietari/locatari la numărul de spaţii locative care fac parte din respectivul condominiu.

 

GAZE NATURALE – PREȚ REGLEMENTAT de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus

b) în cazul consumului de gaze naturale prin împărțirea consumului total al asociației de proprietari/locatari înregistrat în anul 2021, respectiv 2022 în situația prevăzută la alin. (6), la numărul de spaţii locative care fac parte din respectivul condominiu.

Pentru calcul la fiecare spațiu locativ din condominiu, consumul se determină prin împărțirea consumului total anual al asociației de proprietari/locatari la numărul de spaţii locative care fac parte din respectivul condominiu.

 

MĂSURI CONSUMATORI NON - CASNICI

 - plafonarea prețurilor finale facturate pentru energie electrică și gaze naturale pentru clienții non-casnici, excepție fiind marii consumatori care vor beneficia de schema specifică industriei

ENERGIE ELECTRICĂ - maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

GAZE NATURALE - de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 28.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienții (furnizorii producătorilor de energie termică sau direct catre producatorii de energie termica, după caz, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei (PET) , pentru a asigura, în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, necesarul de consum al acestor clienți din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale)

CET-urile vor cumpăra gaze naturale la preț reglementat de 250 lei /MWh !!!

 

ALTE MĂSURI:

• În perioada 1 aprilie – 31 octombrie 2022, furnizorii de gaze naturale/PET clienţi direcţi au obligația de a constitui în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale un stoc minim de gaze naturale pentru asigurarea continuităţii și siguranței în alimentarea clienţilor săi finali/asigurarea consumului propriu şi suportabilităţii preţului de către aceştia; cantităţile de gaze naturale reprezentând stocurile minime ce urmează a fi înmagazinate de fiecare furnizor/PET client direct vor reprezenta minim 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienților finali din portofoliul propriu/consumului propriu. ASTA ÎNSEAMNĂ 100% din CAPACITATEA DE DEPOZITARE A ROMÂNIEI !

• Includerea penalităților pentru nerespectarea prevederilor prezentei ordonanțe; (De exemplu: amendă cuprinsă între 1%- 5% din cifra de afaceri anuală, din anul financiar anterior sancționării sau amendă cuprinsă între 20.000 lei și 400.000 lei) ANRE ȘI ANPC sunt autoritățile care se ocupa de monitorizarea pieței în vederea respectării prezentei OUG.

CINE SE OCUPĂ DE DECONTARE:

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale pentru consumatorii casnici și Ministerul Energiei pentru consumatorii non-casnici, precum și a instituției care va efectua calculul privind sumele necesar a fi decontate , respectiv Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei;

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii