Banner blato Livrare1 
banner simple shop

Camera Deputaților a adoptat Legea privind carantina și izolarea

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Camera Deputaților a adoptat în acestă seară proiectul de lege prin care este instituită carantina și izolarea.

Proiectul a ”trecut” cu 266 de voturi "pentru", 11 "împotrivă" și 8 abțineri, față de varianta inițială, documentul suferind modificări substanțiale. Astfel, cei care vor fugi din carantină sau izolare intra în carantină instituționalizată pe cheltuiala proprie, prevedere eliminată inițial de PSD.  Senatul este forul decizional pe propunerea legislativă a Executivului.

Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic și biologic definește o serie de situații și impune o serie de măsuri. Inițiatorii precizează că actul legislativ vizează prevenirea răspândirii oricărei bolilor infectocontagioase pe teritoriul naţional, potrivit Realitatea Plus.

CARANTINA:

  • Carantina = separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată stabilita prin decizie motivată a Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei carantinate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege.
  • Se poate introduce o ”carantină zonală” = Separarea fizică a persoanelor şi activităţilor, inclusiv limitarea circulaţiei, dintr-un perimetru afectat de o boala infectocontagioasă, de perimetrele învecinate, astfel încât să se prevină răspândirea infecţiei sau contaminării în afara acestui perimetru.

IZOLAREA:

  • Izolarea este separarea fizică a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament pe baza consimțământului persoanelor si numai daca acest tratament se impune, în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate.

PERSOANA SUSPECTĂ:

  • Persoana suspectă este persoana care provine din zona în care există epidemie, risc epidemiologic, cu un agent patogen, pe perioada de incubație, în baza dovezilor științifice sau persoana care a intrat în contact direct cu o persoană infectată, sau bunuri contaminate cu agentul patogen, până la trecerea perioadei de incubație sau apariția semnelor sau simptomatologiei clinice sau paraclinice a bolii.

Carantina în spaţii special desemnate de către autorităţile competente se realizează în următoarele situaţii:

  • a) dacă persoanele suspecte sau confirmate declară că nu îşi pot asigura condiţiile de separarea fizică la domiciliu sau locaţia declarată;
  • b) în situaţia nerespectării măsurii de carantina la domiciliu sau în locaţia declarată;

Cheltuielile ocazionate de carantina în spaţiile speciale se suporta din bugetul Ministerului Sănătăţii, aprobat cu această destinaţie.

Persoanele care nu au respectat măsura de carantina la domiciliu sau în locaţia declarată au obligaţia de a suporta cheltuielile carantinării în spaţiile special desemnate. Cheltuielile ocazionate cu carantinarea se suportă de către Ministerul Sănătăţii, din bugetul aprobat cu această destinaţie şi se recuperează de la persoanele obligate a le suporta.

 

Lasă un comentariu

cbasatumare

Banner Livrare22

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii