Europarlamentarul Daniel Buda solicită public corectarea actului normativ care blochează accesul la fonduri europene pentru fermierii care acționează în instanță AFIR

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Europarlamentarul Daniel Buda, care s-a remarcat în forul legislativ european printr-o serie de acţiuni
menite să apere drepturile românilor în Europa, a fost prezent sâmbătă la Satu Mare. Buda a vorbit despre problemele cu care se confruntă sectorul agricol, soluțiile pe care le vede pentru dezvoltarea agriculturii din România. De asemenea, acesta a făcut un apel public miniștrilor Agriculturii și Justiției de a lua măsurile pentru corectarea Hotărârii de Guvern care nu permite fermierilor să acționeze în instanță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Organizarea fermierilor în asociații este singura soluție pentru dezvoltarea sectorului agricol din România, este de părere europarlamentarul PNL Daniel Buda, care în cursul zilei s-a întâlnit cu fermierii din zona Păulești.
În opinia europarlamentarului, fermierii din România trebuie să înțeleagă importanța formării unor asociații de profil. Totodată, Daniel Buda le-a solicitat în mod public miniștrilor Agriculturii și Finanțelor să facă tot ce este necesar ca asociațiile și cooperativele agricole să beneficieze de scutirea de impozite „pe cei cinci ani de zile așa cum prevede legea, dar care nu se regăsesc în Codul Fiscal”, în caz contrar, acesta a declarat că va fi nevoit să sesizeze Uniunea Europeană cu acest subiect.
Daniel Buda a vorbit și despre importanța absorbției fondurilor europene. Acesta solicită miniștrilor Agriculturii și Justiției să ia măsurile pentru corectarea Hotărârii de Guvern care nu permite fermierilor să acționeze în instanță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Este vorba despre un act normativ intrat în vigoare în aprilie anul trecut care blochează accesul la fonduri europene pentru toți fermierii care ”au îndrăznit” să acționeze în instanță AFIR. (Hotărârea 226/2015, articolul 6, litera d, ”beneficiarii Programului SAPARD sau ai cofinanţării FEADR, care se află în situaţii litigioase cu AFIR, până la pronunţarea definitivă a instanţei de judecată în litigiul dedus judecăţii”).
Acesta a arătat că rata de absorbție a României este scăzută și pentru că documentațiile care trebuie depuse pentru accesarea acestor fonduri sunt extrem de stufoase, România pierzând astfel sume importante.
Alături de europarlamentarul Buda, la întâlnirea au participat și copreședinții Organizației Județene a PNL Satu Mare, Romeo Nicoară și Adrian Cozma.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii