Adrian Cozma, despre ”Aventurile urbanistice ale primarului din municipiul Satu Mare” și schimbarea denumirii Clubului Sportiv Municipal

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Deputatul PNL Adrian Cozma a  susținut azi o conferință de presă în cadrul căreia a arătat că Primăria Satu Mare a cheltuit 80.000 de euro pe documentația pentru realizarea parcării subterane din fața Hotelului Dacia, respectiv a anunțat că începe demersurile administrative și juridice pentru revenirea la denumirea inițială a Clubului Sportiv Municipal. 

Redăm mai jos cele declarate de deputatul Cozma:
”Aventurile urbanistice ale primarului din municipiul Satu Mare:
Parcurgerea documentație de atribuire a investiției ”parcare subterană în Piața Libertății” m-a făcut să observ că aceasta nu este doar un moft costisitor plătit de sătmăreni amicilor distinsului nostru edil ci și o demonstrație năucitoare de incompetență și abuzuri ale administrației locale.
Dar, să facem loc cifrelor:
Aproximativ 400.000 lei – 80.000 euro, a costat documentația pentru realizarea aventurii domnului primar și constă în următoarele contracte, atribuite, conform aplicației INDACO-Lege 5, societății ”9 Opțiune ”SRL:
-21.04.2021 --------135.000 lei ---------STUDII DE PROGNOZE IN ZONELE CONSTRUITE PROTEJATE
–25.10.2021--------- 135.000 lei  STUDIU DE FUNDAMENTARE CONCESIUNE , DOCUMENTAȚII DE ATRIBUIRE;
-02.02.2022 ----------133.390 lei ----------SERVICII DE ELABORARE PUZ - DTAD PENTRU CLADIRI DE UTILITATE PUBLICA
Observați cât de lipsit de transparență este numele acestor achiziții? De ce aparatul de specialitate al primăriei încearcă să ne amețească cu denumiri de genul celor de mai sus, ce se ascunde în spatele acestor așa zise studii? În câte situații am fost păcăliți cu cheltuieli inutile, despre care nici distinșii noștri consilieri, pe care cetățenii i-au trimis acolo să vegheze la cheltuirea banilor, nu au aflat?
Când citesc, ”STUDII DE PROGNOZE IN ZONELE CONSTRUITE PROTEJATE”,  mă înfior și mă gândesc că domnul Barna Tanczos pregătește o ofensivă asupra ciorilor din Grădina Romei, dar nu, atunci când citim codul CPV, cu nr. 71621000-7, vedem că este vorba despre Servicii de analiză sau consultanţă tehnică. Ce ascunde aparatul primăriei cu această lipsă de transparență?
Cred că nicio secundă nu s-au gândit că ar fi putut folosi acești bani pentru dotarea cu calculatoare a două licee de top din municipiu, unul absolvit de distinsul domn viceprimar, că , de .., ne facem campanie cu educația și ne punem problema de ce nu se întorc tinerii în municipiu, ... de greață!
Mergem mai departe cu parcurgerea documentației și observăm, sigur, din mișcare, că data emiterii documentațiilor pentru realizarea caietului de sarcini este anterioară achiziției pentru realizarea acestor expertize și studii, cel puțin așa reiese din documentele de atribuire identificate pe portalurile publice. Aici domnul primar a depășit orice așteptări. Dacă zilele trecute criticam lentoarea cu care se mișcă proiectele inițiate de primărie, astăzi trebuie să-l felicităm, mișcarea bate timpul!” 
 
”În contextul preocupării deosebite manifestate de primarul Gabor Kereskenyi pentru schimbarea denumirii Clubului Sportiv Municipal în CSM Olimpia Satu Mare, doresc să evidențiez următoarele:
- în primul rând, demersul inițiat de primar este nelegal, acesta încălcând flagrant dreptul exclusiv asupra mărcii deținut de către o altă entitate sportivă. Nu pot să fiu de acord cu risipirea a milioane de euro din banii sătmărenilor pentru un nou proiect negândit (al nu știu câtelea), demarat în pripă, pentru simplul motiv că așa dorește acum distinsul nostru primar. Nu putem să construim ceva durabil, ceva serios, pe o bază profund nelegală, prevalându-ne doar de o poziție majoritară în consiliu. La fel ca și în cazul altor proiecte (vezi Lacul Cubic, parcarea subterană) și în această situație e esențială gândirea unei proiecții strategice realiste, de durată, cu respectarea  întocmai a reglementărilor legale. Avizul negativ al Comisiei de Atribuire de Denumiri a Județului Satu Mare e un indiciu relevant privind nelegalitatea demersului.  
- Clubul Sportiv FC Olimpia Satu Mare 2010 a fost falimentat în mod intenționat de către Primăria municipiului Satu Mare, condusă de Gabor Kereskenyi, și de către Consiliul Județean Satu Mare, condus de Csaba Pataki, în condițiile în care aceștia dețineau controlul deplin asupra clubului prin Attila Karda, persoană fără anvergură profesională, adus pentru rolul de călău al clubului, la solicitarea lui Kelemen Hunor, după cum s-a mai vehiculat în spațiul public sătmărean.
Domnule primar, în calitate de persoană care a deținut controlul absolut al clubului CS FC Olimpia 2010 Satu Mare, când nu v-ați onorat obligațiile contractuale fața de fotbaliști, angajați și furnizori i-ați respectat pe aceștia? Ați respectat clubul? V-a păsat de soarta lui, de faptul că niște oameni nu aveau ce să pună pe masă pentru că au luat în serios angajamentul semnat cu echipa pe care o controlați? Întrebările sunt retorice, nu au nevoie de răspuns, l-ați oferit deja.  Acum, brusc, sunteți foarte interesat de numele Olimpia Satu Mare, ați făcut rost imediat de câteva semnături (unele reale, altele nu) și prin acestea doriți să justificați nerespectarea legii. Semnăturile sportivilor sunt o perdea de fum în spatele căreia se află o nouă minciună, un gest fals de bune intenții, însă legea trebuie  respectată de fiecare dată, cum din păcate nu prea vă stă în obicei. Foștii sportivi și antrenori ai secțiilor de handbal și de baschet, dispărute din organigrama CSM ar avea multe de spus pe această temă.
Pentru ca sătmărenii să înțeleagă ce a condus la falimentul echipei aflate în 2017 în liga a II-a trebuie să menționăm că datoria totală a clubului a fost de aproximativ 3.600.000 lei, din care circa 2.700.000 lei față de Consiliul Judetean Satu Mare.  Alți aproape 400.000 lei sunt datorați lui Attila Karda. Acum putem mai ușor să facem calculele și să tragem singuri concluziile în legătură cu falimentul clubului. Datoriile nu erau nici pe departe așa cum au fost prezentate. Nimeni nu a încercat să salveze clubul nici măcar în momentul în care a intrat în insolvență, dispariția lui a fost foarte convenabilă atunci strategiei primarului. 
Cum nu cred în coincidențe, pentru mine e foarte straniu că imediat dupa abandonarea Olimpiei, la inițiativa aceluiași primar, s-a înființat secția de fotbal a CSM. În toți acești ani s-au alocat resurse importante, milioane de euro, a fost desființată secția de baschet, pentru a ajunge la glorioasa performanță de participantă în liga a III-a.
- CSM Satu Mare a fost în permanență condus de apropiați ai primarului Gabor Kereskenyi, în prezent fostul șofer al edilului, emeritul vitezist Ștefan Muresan, este președinte. Un scurt exercițiu de imaginație: dacă ați avea o afacere, ați pune un personaj precum cei doi să o administreze? Ei bine, într-o măsură ați făcut-o, cei doi au luat decizii de milioane de euro pe banii dumneavoastră. Clubul este unul de top în special la nivelul Secțiilor civile ale instanțelor de judecată, având zeci de procese cu foștii sportivi, fiind totodată și în topul prejudiciilor constatate de Curtea de Conturi. Din nou, năucitoarea bătaie de joc la adresa sătmărenilor.
Domnule primar, românii și ungurii au iubit deopotrivă Olimpia, fără scindări, fără rasisme, cu prietenie sinceră și dragoste pentru sport. Olimpia a fost puternică atunci când a fost susținută de către toți, indiferent de etnie. 
Să nu uităm că academia de fotbal finanțată de Ungaria a intenționat să poarte și ea numele Olimpia, însă a renunțat după opoziția exprimată de echipa suporterilor. Cu alte cuvinte, primarul municipiului a preluat el această sarcină și și-o asumă, chiar dacă este ilegală.
Consider că Olimpia Satu Mare este a sătmărenilor, a tuturor locuitorilor acestui județ. În numele iubitorilor fotbalului, solicit Consiliului Judetean Satu Mare să întreprindă demersurile necesare pentru achiziționarea mărcii Olimpia Satu Mare în cadrul licitației publice organizate de societatea de insolvență.  În condițiile în care deține 75% din masa credală, efortul nu ar fi unul considerabil. Doar în aceste condiții se poate răspunde dorinței și inițiativei foștilor fotbaliști, a suporterilor  și poate fi demarat un proiect viabil și de durată.”

 

 

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii