Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

László Borbély: ”În România o familie aruncă anual 100 kg de alimente. Aceste lucruri trebuie canalizate”

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, a găzduit azi vizita Consilierului de Stat și Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély aflat la Satu Mare pentru o primă şedinţă de informare pe tema dezvoltării durabile în România.
La întâlnirea desfăşurată în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ au participat Csilla Lorincz din cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Gábor Kereskényi, primarul Municipiului Satu Mare, Altfatter Tamás, subprefectul judeţului Satu Mare şi reprezentanții instituțiilor publice locale.
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a fost înființat prin Hotărârea Guvernului nr. 313/2017 care funcționează în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în subordinea prim-ministrului cu scopul de a implementa Agenda 2030 în România adoptată în anul 2015, în cadrul lucrărilor summit-ului ONU de la New York.
Agenda 2030 include un set de 17 obiective de Dezvoltare Durabilă ( fără sărăcie, zero foame, sănătate şi stare de bine,educaţie de calitate, egalitate de gen, apă curată şi igienă, energie accesibilă şi curată, muncă decentă şi creştere economică, industrie, inovaţie şi infrastructură, inegalităţi reduse, oraşe şi localităţi durabile, consum şi producţie responsabile, acţiune asupra climei, viaţa sub apă, viaţa pe pământ, pace, justiţie şi instituţii puternice, parteneriate pentru obbiective) şi un plan de acţiune pe următorii 15 ani, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităţilor, a injustiţiei şi protejării planetei până în anul 2030.
Consilierul de stat a menționat că România are o Strategie de Dezvoltare Durabilă din anul 2008 care trebuie actualizată și corelată cu ”Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite” pentru a o implementa.
„E important de înţeles nevoia de schimbare a mentalităţii cetăţenilor. În Satu Mare speranţa de viaţă e cu patru ani mai mică faţă de Bucureşti. În România o familie aruncă anual 100 kg de alimente. Aceste lucruri trebuie canalizate, din acest motiv s-a înfiinţat acest departament” a declarat László Borbély.
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă are următoarele funcţii:
• Coordonează activitățile de implementate ale celor 17 obiective.
• Centralizează și integrează datele și informațiile comunicate de către instituțiile cu atribuții în domeniu.
• Coordonează revizuirea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă.
• Monitorizează indicatorii de dezvoltare durabilă stabiliți de ONU și UE.

Lasă un comentariu

cbasatumare

centrulgmzamfirescu

energykardioclubnoiembrie

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii